OBA wil geld voor binnenstad

17 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Bedoeling is dat met het ondernemersfonds de Amersfoortse economie wordt versterkt en ondernemersactiviteiten en -projecten in de binnenstad worden ondersteund. ,,Het ondernemersfonds moet er komen om van de binnenstad een bruisend regionaal koopcentrum te maken’’, zegt OBA-voorzitter Hensen. ,,Zonder ondernemersfonds kunnen we onze plannen niet uitvoeren. De gemeente moet het fonds voor ons heffen. ‘‘ Uiteindelijk worden alle ondernemers er wijzer van, denkt Hensen. ,,De binnenstad moet een kloppend stadshart worden.’’

‘Ondernemersfonds nieuwe impuls voor de binnenstad’ AMERSFOORT - De Ondernemers Binnenstad Amersfoort (OBA) willen een nieuw impuls geven aan de binnenstad. Omdat maatregelen om de binnenstad te promoten, geld kosten wil de OBA een ondernemersfonds in het leven roepen waaraan alle binnenstadondernemers verplicht een financiële bijdrage leveren. De gemeente moet de gelden voor het ondernemersfonds gaan innen.

door John Spijkerman

,,We zijn samen met de ondernemers aan het onderzoeken of het haalbaar is en onder welke voorwaarden’’, vertelt Betty Rombouts van de afdeling Economische Zaken van de gemeente Amersfoort. Rombouts spreekt over een reclamebelasting, als ze het over een ondernemersfonds heeft. ,,Het voorstel om een reclamebelasting in te stellen is heel expliciet op verzoek gedaan van ondernemers’’, benadrukt ze. ,,De OBA heeft gevraagd om een belasting in te voeren in een bepaald gebied.’’ Doelstelling is dat alle ondernemers een bijdrage leveren en dat er geen zogenaamde ‘free riders’ zijn. Tot die laatste groep worden ondernemers gerekend die meeliften op de bijdragen van anderen, maar die zelf geen financiële bijdrage leveren. om de binnenstad te promoten. De grootwinkelbedrijven in de binnenstad betalen bijvoorbeeld geen geld voor bijvoorbeeld de feestversiering, maar profiteren wel. ,,Iedere onderneming zou moeten meebetalen’’, vindt horeca-ondernemer Rolf Van As, ,,Het ondernemersfonds is een ‘collecte’ met een gelijkwaardige afdracht voor iedereen.’’ De hoogte van die bijdrage kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van het aantal vierkante meters winkeloppervlak en/of de omvang van de pui.

Gemeenteambtenaar Rombouts zegt dat de gemeente wil meewerken aan het verzoek van de OBA. ,,We moeten kijken wat voor tarieven je moet heffen en welke kosten voor de gemeente zijn.’’ Rombouts hoopt dat het ondernemersfonds nog vóór de zomervakantie in de gemeenteraad is behandeld.

Mocht er onverhoopt toch geen ondernemersfonds worden ingesteld omdat er onvoldoende politieke steun bestaat voor de plannen, dan betekent dat een einde aan de opbloeiende samenwerking tussen binnenstadondernemers, vrezen Hensen en Van As.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie