‘Alles is prestige in deze stad’

17 februari 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In 1996 werd Bert Koster (58) achter Sanne Wallis de Vries tweede bij het Leids Cabaretfestival. Hoe de carrière van Wallis de Vries is verlopen, is bij veel mensen wel bekend. Die van Bert Koster een stuk minder. ,,Ik ben geboren en getogen in Amsterdam. De laatste twintig jaar woonde ik in de Jordaan. Sinds juni woon ik in Vathorst. Ik ben hier gaan wonen om als mantelzorger voor een vriendin te zorgen. De problemen die ik hierbij tegenkwam hebben me min of meer de politiek in gedreven”, aldus de man die ook bekend staat als de ‘baron van Vathorst’.

,,De Baron van Vathorst heb ik in het leven geroepen om aan een nieuw cabaretprogramma te gaan werken. In 1996 heb ik samen met Sanne Wallis de Vries rondgetoerd langs de Nederlandse theaters. Maar het is niet echt mijn roeping een avondvullend cabaretprogramma te maken. Daarom kreeg dat niet echt een vervolg. In 2006 heb ik in België nog een cabaretfestival gewonnen, toen heb ik daar ook een tijdje rondgetoerd langs de Belgische zalen. Het is voor mij wel een uitdaging eenmalig een avondvullend programma te maken met de Baron van Vathorst als typetje dat zich verbaasd over Amersfoort. Dat wil ik dan gaan opvoeren in De Kamers. Hij verbaast zich dat bijvoorbeeld over de zeventien rotondes in Vathorst. Als de bus een beetje achter ligt op schema, komen de passagiers er kotsmisselijk uit”, geeft Koster een voorbeeld.

Mede vanwege zijn gevoel voor humor is Koster door Hein van Kasbergen benaderd om lijsttrekker te worden van de NCPN bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Zoals gezegd, woont Koster nog geen jaar in Amersfoort. ,,Een vriendin van mij is hulpbehoevend. Ik heb op een gegeven moment besloten haar mantelzorger te worden. Omdat zij in Amersfoort woont, ben ik hierheen verhuisd. Inmiddels wonen we hier samen in een huis. Maar ik ben ervan geschrokken wat daarbij komt kijken. Met welke instanties je allemaal te maken krijgt. Doordat ik bij haar ben gaan wonen is ze allerlei voorzieningen, zoals huishoudelijke hulp, kwijtgeraakt. De BPA heeft zich er samen met de SP voor ingezet dat wij samen een woning konden krijgen. Dat was erg moeilijk.”

Koster is opvallend positief over de BPA. ,,Ik kan me in veel punten van die partij vinden, maar zij boden mij geen goede plek op hun kieslijst. Toen belde Hein van Kasbergen en heb ik gekozen voor de NCPN.”

Ook over de huidige gemeenteraadsleden heeft hij een duidelijke mening. ,,Het is me opgevallen dat externe adviseurs in Amersfoort veel macht hebben. Er wordt jaarlijks dertig miljoen euro uitgeven aan externe adviseurs. En als je kijkt naar de nevenfuncties en beroepen van de huidige wethouders en raadsleden, komen ze elkaar steeds weer tegen. Dit is geen volksvertegenwoordiging. Als ik in de raad kom, ben ik de enige zonder HBO-opleiding. Oud-PvdA politicus Jan Schaefer is voor mij een voorbeeldpoliticus. Van hem is ook het citaat ‘In geouwehoer kan je niet wonen’.”

Wat Koster een doorn in het oog is, is het huurwoningenbeleid in Amersfoort. ,,Inmiddels is de wachttijd opgelopen tot zeven jaar. Vroeger bestond dertig procent van het woningaanbod uit sociale huurwoningen, nu nog tien procent. Daar wil ik wat aan doen als ik in de gemeenteraad kom.”

,,Amersfoort wil in alles de grootste van Nederland zijn. We willen een springtoren van dertig miljoen euro voor één wedstrijd per jaar. Daarom snap ik ook niet dat Amersfoorters blij zijn met het verlies van hun lokale omroep. Het miljardencircus rond topsport slaat ook nergens op. Kijk, iedereen moet leren zwemmen, dat is nodig. Voor die dertig miljoen kunnen tien zwembaden worden gebouwd. En drie miljoen voor een clubhuis van een roeibotenvereniging is bezopen. Alles is prestige in deze stad, daarom komt Amersfoort steeds in de problemen”, aldus de gedreven neo-Amersfoorter.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie