‘Ik heb een hekel aan grijs en vaag’

17 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Lijsttrekker Ben van Koningsveld van Trots Op Nederland (Trots) Amersfoort voelde zich lange tijd aangesproken door het liberale gedachtegoed van de VVD. Maar die partij had het eigenlijk net niet, totdat Rita Verdonk in 2003 plots op de politieke tribune verscheen en plaats nam in het kabinet Balkenende II. ,,Als minister van Integratie zette ze een heldere streep tussen wat wel en wat niet kan. Je moet voorkomen dat het grijs en vaag wordt, daaraan heb ik absoluut een hekel. Daarom sprak ze mij ook sterk aan: ze is daadkrachtig en duidelijk.” Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 bracht hij net als meer dan 600.000 andere Nederlanders een voorkeursstem uit op ‘IJzeren Rita’.

Toen Verdonk eind 2007 uit de VVD-fractie werd gezet en een eigen beweging, Trots op Nederland, oprichtte, was het voor Van Koningsveld, die in 2004 met zijn vrouw in Amersfoort was gaan wonen, dan ook een uitgemaakte zaak. ,,Ik werd direct lid van de beweging omdat ik niet wilde dat zo’n sterke en duidelijke persoon uit de politiek zou verdwijnen”, licht hij toe. ,,Ik had liever Rutte zien vertrekken als partijleider.”

Kort na zijn aanmelding kreeg hij een gesprek met de partij over wat hij voor de beweging zou kunnen betekenen. ,,Ik gaf aan dat ik ambities had en wel politiek actief wilde zijn, maar nog geen enkele politieke ervaring had. Zo is het balletje gaan rollen”, licht hij toe. ,,Ik heb altijd interesse gehad in de politiek en de besluitvorming en wilde er ook een keer iets mee doen. Het is namelijk heel boeiend hoe die processen verlopen en dat je er zelf ook iets in kunt betekenen. Je kunt natuurlijk aan de zijlijn blijven zitten en klagen dat het niet gaat zoals jij wilt, maar je kunt je ook afvragen wat je er zelf aan kunt doen om iets te veranderen.”

Van Koningsveld, in het dagelijks leven sportpsycholoog en verhuurder van zeiljachten in Huizen, werd gevraagd mee te helpen aan de oprichting van een Amersfoortse afdeling. ,,Het was duidelijk dat in Amersfoort genoeg motivatie is om Trots hier mee te laten doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ik gaf aan bereid te zijn op die lijst te staan en dat ik die lijst ook wel zou willen trekken.”

Pas begin dit jaar werd bekend dat Trots op Nederland in Amersfoort definitief aan de verkiezingen op 3 maart mee zal doen, iets dat voor veel Amersfoorters ook als een verrassing kwam. Van Koningsveld: ,,Het oprichten van een partij bleek een heel stroperig proces. Het was ook heel leuk, we waren met elkaar echt betrokken bij het hele proces van maken en doen. Van zoiets kan ik genieten. We hebben ook een groep mensen die graag de mouwen opstropen. Maar”, zegt hij, ,,achteraf gezien hadden negen maanden voor de verkiezingen al op hetzelfde punt kunnen zitten als in januari. Omdat iemand tijdens de voorbereidingen ermee stopte, zat ook een breuk in de tijdlijn van het opbouwen. Dat is echt een euvel waar we tegenaan gelopen zijn. Ook hadden we ons achteraf gezien wel wat beter kunnen profileren.”

Van Koningsveld noemt Amersfoort een echte Trots-gemeente en hij verwacht dat zijn partij tussen de vier en zeven zetels haalt. ,,Aan bescheidenheid geen gebrek”, grapt hij. ,,Het gaat er om dat iedereen in de maatschappij meedoet, dat we allemaal participeren: gehandicapten, allochtonen, ouderen. Van thuis zitten word je niet gelukkig.” Speerpunten zijn veiligheid (echte wijkagent, mosquito, burgernet, aanpak criminaliteit in met name de prioriteitswijken), bereikbaarheid (verbetering doorstroming verkeer door de groene golf en inrichten van wijken als 30 km zone) en integratie. ,,Taal, opvoeding en werk, alleen met deze drie pijlers krijg je wederzijds respect.”

De naam TON, die veel gebruikt wordt voor de beweging, is Van Koningsveld overigens een doorn in het oog. ,,Trots op Nederland is een heel mooie naam, TON niet. Rita Verdonk heeft onlangs ook aangegeven dat landelijk voortaan de naam Trots wordt gebruikt.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie