‘Bij onrecht ben ik een strateeg bij uitstek’

17 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Op 20-jarige leeftijd vluchtte hij uit Irak. Als Koerd was hij daar zijn leven niet meer zeker. In Nederland bouwde Bakir Lashkari (55) een compleet nieuw bestaan op. Met succes, hij heeft diverse universitaire opleidingen gevold, onder meer op Nijenrode, heeft een eigen bedrijf, en hij woont met zijn gezin in Vathorst. Met zijn eigen partij, Lijst 10, doet hij mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.

,,Nadat Iran en Irak in 1975 een vriendschapsverdrag hadden gesloten, steunde de Sjah van Iran de Koerden niet mee. Saddam Hoessein wilde hen uit Irak verdrijven. Hij heeft ons toen met vliegtuigen, tanks en kanonnen een aantal dagen lang dag en nacht laten bestoken. En ik heb ook gezien dat ze mosterdgas naar beneden gooiden. Vele honderden mensen kwamen bij de acties van het leger om het leven en miljoenen Koerden werden uit het gebied verdreven.” De herinneringen daaraan roepen veel emotie bij hem op.

Lashkari vluchtte naar Iran en van daaruit ging hij naar Nederland om politiek asiel aan te vragen. ,,Ik was met Nederlanders in contact gekomen als tolk. Ik sprak Engels omdat ik een jaar aan de universiteit van Teheran had gestudeerd.”

Op 12 mei 1975 kwam hij in Nederland aan. ,,Die dag vergeet ik nooit meer. Ik had heel veel achter me gelaten, was in een vreemd land terechtgekomen waarvan ik de taal niet van sprak en de opvang was toen nog niet goed geregeld. Ik stond letterlijk helemaal alleen en toen had ik iets van ‘nu begint het’, hier wil ik iets van maken. Ik wilde allereerst de taal leren en zocht contact met Nederlandse studenten, ik wilde namelijk niet blijven hangen in het kleine kringetje van andere vluchtelingen”, hij laat even een stilte vallen. ,,Ik ben toen begonnen mezelf te integreren en leerde al snel dat je dingen zelf moet oppakken.” Hij zorgde ervoor dat hij Engels kon gaan studeren en vervolgens ging hij Rechten studeren en stapte hij over op Bedrijfseconomie. Lashkari wilde eigenlijk naar Nijenrode, maar het collegegeld bleek voor hem (nog) onbetaalbaar. Hij ging voor verschillende bedrijven werken en in 1995 werd hij freelance projectmanager op het gebied van financiële dienstverlening. Ondertussen was hij in 1980 genaturaliseerd en had hij afstand gedaan van zijn Iraakse nationaliteit. ,,Ik leverde mijn paspoort in, ik wilde geen deel uitmaken van een barbaars systeem.”

Nadat hij zzp’er was geworden, kreeg hij steeds meer interesse in de politiek. Eén partij sprak hem het sterkst aan: D66. ,,Dat had te maken met het Hans van Mierlo-effect. ,,Van Mierlo doorbrak de verzuiling en vond onderwijs een heel belangrijke peiler, iets dat mij sterk aanspreekt.” Volgens Lashkari is onderwijs bij uitstek de sleutel tot integratie. ,,Niet alle jongeren in Amersfoort hebben gelijke kansen, het is heel belangrijk dat te doorbreken.” Als voorbeeld noemt hij de schaarse stageplekken. ,,Dat is in Amersfoort een ramp. Heel veel jongeren moeten naar andere steden reizen om stage te kunnen volgen. Dat kan anders als we er met elkaar voor zorgen dat alle bedrijven per jaar een aantal stageplaatsen beschikbaar stellen. Dat is goed voor de bedrijvigheid en de economie. En en passant lost het ook nog de fietsenchaos op Station Amersfoort op.”

Lashkari bleef niet alleen passief lid van D66, hij ging ook allerlei dingen voor zijn partij doen. Zo richtte hij in 2004 het Integratie Platform op en was hij in 2007/2008 voorzitter van D66 Regio Utrecht. Vorig jaar werd hij door een bestuurslid van D66 Amersfoort benaderd of hij op de kandidatenlijst wilde staan en besloot hij daar op in te gaan. Eind vorig jaar ontstond echter een conflict over de fusie met JouwAmersfoort. Het landelijk bestuur van D66 besloot Lashkari van de lijst af te halen, waarop deze besloot zijn eigen partij op te richten. ,,Als ik merk dat iemand mij bewust of onbewust probeert uit te sluiten, ben ik een strateeg bij uitstek. Ik ben een survivor, men krijgt mij er niet snel onder.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie