Convenant is agenda voor de binnenstad

17 februari 2010 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - In restaurant 'Den Kleinen Hap' is woensdag de samenwerking bekrachtigd tussen de gemeente Amersfoort en een aantal binnenstadpartners. Er werd een samenwerkingsconvenant ondertekend door vertegenwoordigers van de gemeente Amersfoort, het Binnenstad Bewoners Netwerk (BBN), de Amersfoortse culturele instellingen, de Kamer van Koophandel, de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Amersfoort, de Ondernemers Binnenstad Amersfoort (OBA) en de Vereniging van Eigenaren Binnenstad Amersfoort. Alle deelnemende partijen willen een economische versterking van de Amersfoortse binnenstad en werken samen binnen het Platform Economie Binnenstad.

door John Spijkerman

Wethouder Boeve toont zich een tevreden bestuurder. ,,De binnenstad staat op de politieke agenda. Tot anderhalf jaar geleden waren de binnenstad en alle partijen die ermee te maken hebben als los zand. We gaan nu afspraken maken waar we elkaar op aanspreken.'' Zo moeten er in het kader van het convenant bijvoorbeeld plannen worden gemaakt voor de inrichting van de openbare ruimte, het verbeteren van de binnenstadentrees aan de Arnhemsestraat, Utrechtsestraat, Molenstraat en Kamp, een goede samenhang tussen Eemplein en binnenstad, het instellen van een cultuurlint langs de Amersfoortse musea, het verbeteren van de bewegwijzering naar toeristische attracties en het verbeteren van de gevelverlichting in het winkelgebied. Voor de uitwerking van al deze plannen moet na de verkiezingen extra geld beschikbaar komen, vindt wethouder Boeve. Hij denkt aan een half miljoen euro extra per jaar.

,,Het convenant is nogmaals een bevestiging dat we goede ambitieuze plannen hebben voor de binnenstad'', vindt OBA-voorzitter Hensen. ,,Het momentum is er om van Amersfoort een bruisend economisch centrum te maken.'' Hensen pleit voor een totaalvisie voor de binnenstad. Bestuurslid Theo Majoor van het Binnenstad Bewoners Netwerk is blij dat de binnenstadbewoners voor het eerst als gesprekspartners zijn erkend door de gemeente. ,,De binnenstadbewoners willen de leefbaarheid in de binnenstad vergroten. Daar heb je de andere partijen voor nodig.''

,,Het convenant is belangrijk om de regiofunctie van Amersfoort een 'boost' te geven'', vindt Ton Voortman van de Kamer van Koophandel. ,,Amersfoort zal zich sterker moeten manifesteren in de richting van de regio-consument.'' Er moet slimmer worden samengewerkt om het 'product Amersfoort' anders te verkopen, vindt Voortman. Amersfoort als een stad waar het prettig is uit te gaan, te winkelen, maar ook om een monument te bekijken en naar het museum te gaan.

Directeur Gerard de Kleijn van Amersfoort in C beaamt dat de Amersfoortse musea een belang hebben bij een florerende binnenstad en vice versa. Op basis van een onderzoek in Nijmegen en Groningen heeft hij uitgerekend dat 20.000 museumbezoekers van buiten die Amersfoort jaarlijks bezoeken een half miljoen euro uitgeven in de binnenstad. ,,Bezoekers aan een museum besteden gemiddeld 25 euro in de binnenstad.'' Voor De Kleijn is belangrijk dat het cultuurlint langs Amersfoortse musea verder wordt uitgewerkt. ,,Bij een bezoek aan het museum, krijg je er gratis een historische binnenstad bij.'' Verder pleit hij voor een betere bewegwijzering van het station en de parkeergarages naar de musea. ,,Het is nu naadje.'' Ten slotte hoopt hij dat de 'rotte kies' van het Armando Museum binnenkort weg is. Vóór de zomer wordt gestart met de herbouw van de Elleboogkerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie