‘Wonen, werken, economie en jongeren’

17 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Rob van Muilekom werd geboren in Den Bosch en komt uit een familie van bouwvakkers. ,,Mijn vader was timmerman.’’ Van Muilekom studeerde Milieuhygiëne in Wageningen. In de jaren tachtig werkte hij bij een adviesbureau dat actief was op het gebied van bodemsanering. Vervolgens werd hij beleidsmedewerker bij de provincie Utrecht. Van Muilekom leerde daar hoe belangrijk het is te zoeken naar samenwerking tussen verschillende partijen. Tegenwoordig werkt hij als adviseur ruimtelijke ontwikkelingen bij BMC.

Van Muilekom houdt ervan om mensen te betrekken in het traject voorafgaand aan de besluitvorming. Samen met de bewonersgroep ‘Park Schothorst in balans’ organiseerde hij in het Katshuis een avond over de vraag aan welke richtlijnen evenementen moeten voldoen. ,,Dat stuk hebben we samen met de mensen opgesteld.’’ Ook bij de besluitvorming over de toekomst van Hoogland-West en de aanleg van een golfbaan zijn veel mensen en groepen betrokken. Tegelijkertijd moesten er ook oplossingen komen. ,,Veel agrariërs in het gebied verdwijnen en er komt niets voor terug. We moeten zoeken naar nieuwe economische dragers.’’ Van Muilekom is blij met de oplossingen die gevonden zijn. Er werden afspraken gemaakt over de golfbaan met wandelpaden.

,,Het gaat om wonen, werken, economie en jongeren’’, vindt de PvdA-lijsttrekker. Het bedrijfsleven en het onderwijs moeten worden gestimuleerd. Jongeren moeten met een diploma van school en er moet een goede link zijn met het bedrijfsleven. ,,Als we de economie niet van de grond krijgen, krijgen we andere zaken ook niet van de grond en blijven we hangen in de economische crisis.’’

Een derde van de Amersfoorters is jonger dan 24 jaar. ,,Op de een of andere manier moet er een plek voor een dansgelegenheid komen. Het Eemplein is een prima locatie, maar wel duur. Als gemeente kun je ruimtes aanbieden.’’ Van Muilekom vertelt dat de PvdA bij het college aandacht heeft gevraagd om leegstaande kantoorruimte te gebruiken als woonruimte. ,,Als wij studentenstad willen zijn, moet er voldoende woonruimte zijn.

,,In elke wijk hoor je tegenwoordig over overlast door jongeren. Etterbakken moet je keihard aanpakken’’, vindt Van Muilekom. ,,Maar, er moet wel wat te doen zijn in de wijken. Alleen repressie werkt niet. Je moet ook wat te bieden hebben in preventieve zin. Of de wijkcentra daar helemaal aan voldoen, vraag ik me af.’’ Van Muilekom betwijfelt of alle activiteiten in een stenen gebouw moeten plaatsvinden. Hij constateert dat evenementen en festivals die niet worden gehouden in wijkcentra bij jongeren ook populair zijn.

Er zijn twee grote projecten waar de stad tijdens de bouw ook iets aan kan hebben. ,,Dat zijn het Eemplein en het nieuwe ziekenhuis.’’ Bij het ziekenhuis denkt Van Muilekom bijvoorbeeld aan het creëren van leerwerkplekken. Bij het Eemplein vindt hij dat vijf procent van het personeel zou moeten bestaan uit werkzoekenden uit Amersfoort.

Van Muilekom wil een verhoging van de Onroerend Zaakbelasting, niet uitsluiten. ,,Om te voorkomen dat mensen met een minimuminkomen onder de crisis lijden.’’

Bij bezuinigingen moeten alle begrotingssectoren hun bijdrage leveren maar sport, welzijn en jeugdwerk moeten zoveel mogelijk worden ontzien.. ,,De grote ‘spenders’ zijn verkeer, beheer en welzijn. Op het gebied van welzijn moet er vooral worden gekeken naar de accommodaties. Er moet meer efficiency komen en samenwerking.’’ Activiteiten zijn niet per se aan één locatie gebonden, stelt Van Muilekom. ,,Dat kan alleen bij een efficiënte samenwerking’’, weet hij. Van Muilekom pleit voor een beter en breder gebruik van de accommodaties van de sportverenigingen. ,,De accommodaties moeten worden gedeeld met anderen, zoals kinderopvang, jeugdwerk en ouderenwerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie