‘D66, dat had ik eerder moeten doen’

17 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Hij is nog niet zo heel lang lid van een politieke partij, maar politiek betrokken is Pim van den Berg (54) al van kinds af aan. ,,Mijn vader was politiek geëngageerd, hij zat bij de CPN en is in Amsterdam ook raadslid voor die partij geweest. ,,Dus enige politieke betrokkenheid heb ik met de paplepel ingegoten gekregen”, vertelt de D66-lijsttrekker. ,,Maar mijn betrokkenheid is vooral ook gegroeid toen ik tijdens mijn universitaire studie sociologie eind jaren ‘70, leegstaande panden kraakte om woonruimte te vinden. Ik ben toen gaan beseffen dat er veel speculatie in vastgoed zat. Projectontwikkelaars lieten hun panden bewust verloederen om de prijs op te drijven. Gevolg daarvan was dat er geen betaalbare woningen meer waren en dat hele wijken verpauperden.”

Met zijn ongenoegen daarover ging de geboren Amsterdammer, die sinds 1981 in Amersfoort woont, op eigen wijze aan de slag. Hij zocht echter nadrukkelijk geen aansluiting bij een politieke partij. ,,De gevestigde partijen spraken me simpelweg niet aan. Ja, wel bepaalde items, maar niet meer dan dat. Ik was ook gewoon met mijn eigen stad bezig. Zo was ik in Amersfoort betrokken bij de realisatie van de Soeverein en heb ik mij verzet tegen de sloop van het oude stationsgebouw.”

Gaandeweg raakte hij wel betrokken bij de politieke beweging die in 2001 een concrete vorm kreeg in Leefbaar Amersfoort. Die beweging ging in 2005 samen met D66 op in Jouw Amersfoort. Van den Berg had ondertussen gemerkt dat hij anders tegenover persoonlijke politieke deelname was gaan staan. ,,In 2006 werd ik raadslid. Ik wilde actiever zijn en politiek meebeslissen over de ontwikkelingen in Amersfoort, niet alleen meer door aan de zijkant betrokken te zijn bij activiteiten.”

Vorig jaar ging Jouw Amersfoort over in D66. Dat betekende dat Van den Berg een fundamentele keuze moest maken: wel of geen lid worden van een politieke partij. Hij koos voor lidmaatschap. ,,En het bevalt me binnen D66 uitstekend”, lacht hij. ,,Er is heel veel kennis en kunde aanwezig, zowel landelijk, regionaal als zeker ook lokaal. Die kennis wordt bovendien uitgewisseld door jonge mensen. Dat vind ik winst. En ik heb er nu ineens veel meer broertjes en zusjes bij gekregen.” Hij houdt even en vervolgt met een glimlachje: ,,Eigenlijk had ik dit eerder moeten doen. D66 is een moderne partij die geen dogma’s uit de 20ste eeuw heeft en niet gebonden is aan geloof of ideologie. Ik zie bijvoorbeeld ook niet in wat de aanleg van glasvezel in Amersfoort met het socialisme te maken heeft.”

Een van zijn grootste ergernissen is dat in de gemeenteraad veel aandacht wordt besteed aan zaken die niet goed gaan. ,,De onrust rond de moskee in Liendert, de brandweer die niet op tijd zou zijn uitgerukt, taallessen die alleen voor vrouwen werden opgesteld”, somt hij op. ,,Je kunt veel beter aangeven hoe je het wél wil hebben in je stad. Als je als politieke partij blijft steken in hoe het niet moet, is het gezeur. En gezeur zijn mensen langzamerhand zat.”

Eind vorig jaar kozen de leden van D66 Van den Berg als lijsttrekker. Hij heeft de ambitie om minstens vijf zetels te halen. In dat geval zou het best kunnen zijn dat de partij in het college plaatsneemt. Dan zullen er volgens hem duidelijk andere accenten worden gelegd. ,,Dan heeft Amersfoort over vier jaar een sterkere economische positie in de regio, wordt de nadruk gelegd op inbreiding in plaats van uitbreiding en is Amersfoort een stad waarin tolerantie gekoesterd wordt.”

Eén belangrijke vernieuwing zou wat Van den Berg betreft al direct na de verkiezingen moeten worden gerealiseerd. ,,Er moet deze keer geen regenboogcoalitie komen met vijf partijen van links tot rechts, maar liefst, een smalle coalitie met drie of vier partijen. Een brede coalitie is gebonden aan zoveel partijen en belangen dat geen fundamentele keuzes kunnen worden gemaakt. Een smalle coalitie is veel transparanter en daadkrachtiger.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie