‘Nepreferendum’ van de baan

17 februari 2010 om 00:00 Nieuws

De gemeenteraad heeft haar plan dinsdagavond ingetrokken omdat steeds meer partijen zich er tegen keerden.

Raad slikt eigen plan in na ‘politiek spelletje’ AMERSFOORT - De inwoners van Amersfoort krijgen toch niet de mogelijkheid om tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart aan te geven wat voor nieuwe burgemeester ze willen.

door André van der Velde

Tijdens het overleg van de fractievoorzitters over de concept-profielschets voor de nieuwe burgemeester, gaf aanvankelijk alleen de SP aan tegen de raadpleging te zijn. ,,Het kost de gemeente 35.000 euro en het is een nepreferendum”, aldus fractievoorzitter Geert Groeneveld. ,,Het lijkt alsof je burgers invloed geeft, maar daarvan is geen sprake. Het profiel van de nieuwe burgemeester staat al voor 97 procent vast.”

Nadat de fracties van de VVD en de BPA zich ook om die redenen tegen het plan keerden, ontstond een brede discussie over het nut van de raadpleging. Dat was reden voor de gemeenteraad om het voorstel van de raadsagenda af te halen.

,,Het werd een politiek spelletje”, stelt CDA-fractievoorzitter Roland Offereins. ,,Er werden dingen geroepen als ‘schijninspraak’ en ‘nepvolksraadpleging’. Dat vind ik zwaar overdreven. Het idee was dat we aan de officiële profielschets een pagina zouden toevoegen met wat de stad belangrijk vindt. Maar als er een controverse ontstaat, is zoiets geen goed idee. Of we staan er met z’n allen achter, of we doen het niet.”

In de wandelgangen van het gemeentehuis klinkt het overigens dat de nieuwe burgemeester van Amersfoort iemand moet zijn met ruime leidinggevende ervaring in het bedrijfsleven. ,,Dus geen gesjeesd Eerste of Tweede Kamerlid of iemand van het Waterschap, maar een zakelijke burgemeester”, aldus een bron rond de gemeenteraad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie