‘Een agenda voor de binnenstad’

17 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Wethouder Gert Boeve is een tevreden bestuurder. ,,Tot anderhalf jaar geleden waren de binnenstad en alle partijen die ermee te maken hebben als los zand. We gaan nu afspraken maken waar we elkaar op aanspreken.’’ Zo worden er bijvoorbeeld plannen gemaakt voor de inrichting van de openbare ruimte en het verbeteren van de binnenstadentrees aan de Arnhemsestraat, Utrechtsestraat, Molenstraat en Kamp. Ook wordt gekeken naar een goede samenhang tussen Eemplein en binnenstad, het instellen van een cultuurlint langs de Amersfoortse musea, het verbeteren van de bewegwijzering naar toeristische attracties en het verbeteren van de gevelverlichting in het winkelgebied. Voor de uitwerking van al deze plannen moet na de verkiezingen een half miljoen extra beschikbaar komen, vindt Boeve.

Het ‘product’ Amersfoort aan de man brengen BINNENSTAD - In restaurant ‘Den Kleinen Hap’ werd vorige week een samenwerkingsconvenant ondertekend door de gemeente Amersfoort en een aantal binnenstadpartners. Alle deelnemende partijen, waaronder binnenstadbewoners, binnenstadondernemers, horeca-instellingen, culturele instellingen, de Kamer van Koophandel en de Vereniging van Eigenaren Binnenstad Amersfoort willen een economische versterking van de Amersfoortse binnenstad en werken samen binnen het Platform Economie Binnenstad.

door John Spijkerman

,,Het convenant is nogmaals een bevestiging dat we goede ambitieuze plannen hebben voor de binnenstad’’, vindt OBA-voorzitter Hensen. ,,Het momentum is er om van Amersfoort een bruisend economisch centrum te maken.’’ Bestuurslid Theo Majoor van het Binnenstad Bewoners Netwerk is blij dat de binnenstadbewoners voor het eerst als gesprekspartners zijn erkend door de gemeente. ,,De binnenstadbewoners willen de leefbaarheid in de binnenstad vergroten. Daar heb je de andere partijen voor nodig.’’

,,Het convenant is belangrijk om een regiofunctie een ‘boost’ te geven’’, vindt Ton Voortman van de Kamer van Koophandel. ,,Amersfoort zal zich sterker moeten manifesteren in de richting van de regio-consument.’’ Er moet slimmer worden samengewerkt om het ‘product Amersfoort’ anders te verkopen, vindt Voortman. ,,Amersfoort als een stad waar het prettig is uit te gaan, te winkelen, maar ook om een monument te bekijken en naar het museum te gaan.’’

Directeur Gerard de Kleijn van Amersfoort in C beaamt dat de Amersfoortse musea een belang hebben bij een florerende binnenstad en vice versa. Hij heeft uitgerekend dat 20.000 museumbezoekers van buiten Amersfoort jaarlijks bezoeken. Zij geven een half miljoen euro uit in de binnenstad. De Kleijn vindt het belangrijk dat het cultuurlint langs Amersfoortse musea verder wordt uitgewerkt. ,,Bij een bezoek aan het museum, krijg je er gratis een historische binnenstad bij.’’ Verder pleit hij voor een betere bewegwijzering van het station en de parkeergarages naar de musea. ,,Het is nu naadje.’’ Hij hoopt dat de ‘rotte kies’ van het Armando Museum binnenkort weg is en er wordt gestart met de herbouw van de Elleboogkerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie