Lezersactie tentoonstelling Eye 2 Eye

10 februari 2010 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - In Museum Flehite is t/m 21 maart het fotoproject Eye 2 Eye zien. In deze bijzondere fotoserie geeft de Amersfoortse fotograaf Roel de Vringer een beeld van het leven in de partnersteden Amersfoort en Liberec aan de hand van portretten van vijftig verschillende mensen. De fotograaf plaatste 25 keer een Amersfoorter tegenover een inwoner van Liberec met hetzelfde beroep. Van iedere geportretteerde maakte hij drie foto’s in verschillende omstandigheden: in de werk-, woon- en welzijnssituatie (www). De foto’s waren in het najaar van 2009 te zien in de stadhuisgalerie in het Tsjechische Liberec.

AMERSFOORT - De tentoonstelling EYE 2 EYE, Amersfoort - Liberec, tot en met 21 maart te zien in Museum Flehite, geeft aan de hand van 150 fotoportretten een beeld van het leven in Amersfoort en in het Tsjechische Liberec, via een stedenband aan elkaar gelieerd. De foto’s en het idee zijn van de Amersfoortse fotograaf Roel de Vringer (1954, Den Haag). Exclusief voor lezers van de Stad Amersfoort, biedt Museum Flehite vier maal een gratis rondleiding door de tentoonstelling aan.

Langs de diverse invalswegen naar Amersfoort staan borden met daarop de tekst: ‘partnerstad Liberec-Tsjechië’. Fotograaf Roel de Vringer (Den Haag, 1954) vroeg zich al langer af wat de inwoners van Amersfoort eigenlijk weten van die stad in het voormalige Oostblok. Wat beweegt de mensen in Liberec? Hoe werken ze? Hoe brengen ze hun vrije tijd door? De meeste Amersfoorters konden er niet op antwoorden. Hij deed ook navraag in Tsjechië en daar bleek omgekeerd hetzelfde te gelden. De Vringer besloot daarop te beginnen met zijn fotoportretten van burgers in Amersfoort en Liberec. Dankzij een tentoonstelling in beide steden, ontstaat voor de inwoners van beide steden een beeld van hun ‘tegenvoeters’ in de partnerstad; ze komen op figuurlijke wijze oog in oog te staan met elkaar.

Roel de Vringer koos als rode draad www, afgeleid van het World Wide Web, staan de letters in dit geval voor werk, wonen en welzijn. De fotograaf nam 25 meer of minder alledaagse beroepen als uitgangspunt. Van straatveger tot doodgraver, van tandarts tot loodgieter en van kapper tot burgemeester, waarbij hij zowel in Amersfoort als in Liberec hetzelfde beroep fotografeerde.

Daarna nam hij een foto van de woonsituatie en tot slot fotografeerde hij de liefhebberij of hobby van de afgebeeld persoon. Aan de hand van drie typerende foto’s ontstond zo een beeld van de persoon die op de foto staat en geven de foto’s tegelijk een beeld van het (dagelijks) leven in Amersfoort en in Liberec: van de verschillen en van de overeenkomsten. Voor Roel de Vringer is het fotoproject een ware ontdekkingsreis geweest, met name in Liberec, de stad die ook voor hem betrekkelijk nieuw was en waar hij veel aardige en bijzondere mensen heeft ontmoet en gefotografeerd. Juist deze mensen zijn de hoofdrolspelers geworden in het project Eye 2 Eye.

Tot en met 21 maart 2010

Museum Flehite, Westsingel 50, telefoon 033 247 11 00, info@museumflehite.nl, www.museumflehite.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie