Amer Consort brengt Barok met Passie

10 februari 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Zaterdag 20 februari verzorgt het Amer Consort onder leiding van Dirkjan Horringa het vierde concert in de serie Hofconcerten in de St. Joriskerk in Amersfoort.

door Peter Bruinsma

De serie is aan haar tweede seizoen bezig en lijkt aan bekendheid te winnen. De jaarfolder toont Amersfoortse kamerkoren met een veelheid aan repertoire in de meest denkbare stijlen en steeds verrassende presentaties. Dat maakt de serie populair en aantrekkelijk. Daarnaast is de inspirerende concertlocatie, de St. Joriskerk, bij uitstek geschikt om fraaie meerstemmigheid tot klinken te brengen. Voor het twintigjarig Amer Consort is dit het eerste concert onder leiding van Dirkjan Horringa. Bestuurslid Hanneke Kiel is vol lof over de nieuwe dirigent. ,,We zijn al redelijk aan elkaar gewend. Een nieuwe dirigent legt weer andere, nieuwe accenten. Zo is Dirkjan erg ervaren in de barokmuziek en daar plukken wij als koor de vruchten van.” Het Amer Consort wordt in dit programma bijgestaan door een instrumentaal ensemble rond de organist Marco Vitale. Hij staat bekend als voorvechter van de warmbloedige, gepassioneerde benadering van barokmuziek. het ensemble is volledig internationaal en bestaat uit musici uit verschillende Europese landen. Eén van de vocale solisten is is Amer Consorts vroegere dirigent, tenor Jeroen Spitteler. Verder werken mee: de bas Mitchell sandler en sopraan Else-Linde Buitenhuis.. Het koor brengt een programma met een eeuw muziek uit de Noord-Duitse Barok, met daarin ondermeer de cantate ‘Der Herr denket an uns’ van J.S. Bach. Ook van twee voorvaderen van de grote Johann Sebastian; Johann Ludwig en Johann Michael, zijn werken in dit programma opgenomen. Bach mag dan wel de grootste componist aller tijden zijn; ook hij zocht inspiratie in wat hij eerder had gehoord. Zo werd exact een eeuw voor Bach Heinrich Schhütz geboren. Hij hield vast aan de traditionele polyfonie maar lardeerde die met de in Italië destijds populaire concertante stijl. Het Amer Consort brengt twee dubbelkorige psalmcomposities inde Venetiaanse traditie. Dietrich Buxtehude was bijna de schoonvader van bach geworden, want Bach liep van Leipzich naar Lübeck om hem te horen. Als hij hem had willen opvolgen, dan had hij naar gebruik van die tijd zijn dochter moeten trouwen. In het Hofconcert klinkt Buxtehudes wonderschone Der Herr ist mit mir. Het Amer Consort zoekt dus de uitdaging in spannende klassieke koormuziek uit zeer verschillende periodes, van Middeleeuwse liederen tot moderne werken, zowel a capella als met instrumentale begeleiding van veelal jonge musici. Ieder programma kent een bepaald thema of muzikale samenhang, met klassieke werken uit verschillende tijden, waarbij ook minder bekende werken of uitvoeringen onder de aandacht worden gebracht. Het Amer Consort heeft nog plaats voor enkele geoefende koorzangers. Hanneke Kiel benadrukt dat van blad lezen meegenomen, maar geen vereiste is.

u Hofconcert door het Amer Consort olv Dirkjan Horringa mmv instrumentale en vocale solisten. Sint Joriskerk Amersfoort, zaterdag 20 februari, 20.00 uur

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie