‘Stadhuis dichter bij de burgers’

10 februari 2010 om 00:00 Nieuws

,,Het stadhuis heeft te weinig echt contact met de burgers in de wijk.” Voor lijsttrekker Hans van Wegen (61) van de Burger Partij Amersfoort (BPA) is het volstrekt helder waar de schoen wringt. ,,Door persoonlijk, of letterlijk gezegd ‘face-to face’ contact te hebben, kun je al in een vroeg stadium de escalatie van misstanden, overlast, huishoudelijk geweld en kleine criminaliteit tegengaan. Maar in plaats van meer te investeren in het buurtwerk en wijkagenten, wordt er door de gemeente juist op bezuinigd. Onbegrijpelijk.”

Naam: Hans van Wegen Geboren: 20 oktober 1948 Gezin: co-ouderschap over vier kinderen Beroep: in VUT na carrière in de internationale telecommunicatie Hobby’s: luisteren naar klassieke muziek, motorrijden, politiek In de gemeenteraad sinds: 2002 Politiek actief sinds: 1993

Om de sociale samenhang in de stad te verbeteren zijn volgens Van Wegen buurt- en wijkcentra broodnodig. ,,De BPA ziet elke wijk als het ware als een dorp dat zijn eigen specifieke problematiek heeft en daarom ook recht heeft op eigen wijkvoorzieningen. Sluiting van buurthuizen, wat nu officieel de nieuwe welzijnsvisie is, gaat ten koste van de samenhang in die wijken”, aldus de BPA-voorman. ,,En hoe sterker de relaties in een ‘dorp’ zijn, hoe meer mensen bij misstanden corrigerend zullen optreden.”

Het verbeteren van de veiligheid en in het kielzog daarvan het terugdringen van overlast, vormen een ander speerpunt binnen het verkiezingsprogramma van de BPA. ,,Concreet betekent dat ‘meer blauw op straat’”, licht Van Wegen toe. ,,Maar daarbij gaat het niet per se om meer politieagenten, dat kunnen ook Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA’s), stadsmariniers, buurtmentoren of buurtvaders zijn. Aanspreekbaar veiligheidspersoneel op straat, dat in buurt heg en steg en de mensen kent, daar gaat het om. Dan kun je misstanden op een nette manier corrigeren. Want als je niet meteen corrigeert, kunnen zaken langzaam maar zeker uit de hand lopen tot je uitkomt op noodverordeningen. Kijk naar Alphen aan de Rijn en Culemborg.”

Van Wegen gaat ervan uit dat de BPA bij de raadsverkiezingen tien zetels behaalt. ,,We hebben er nu zes. Als we die zes zetels handhaven, zou me dat ernstig teleurstellen. Dat zou betekenen dat vier jaar lang dag en nacht in de wijken geen effect heeft gehad. Ik geloof dan ook niet dat we op zes zullen blijven steken.”

Als de BPA een grote overwinning behaalt, zal de partij ook in het college willen. ,,We gaan als er voldoende draagvlak is die verantwoordelijkheid niet uit de weg”, aldus Van Wegen, die stelt dat hij geen wethouderskandidaat is. ,,Ik ambieer het wethouderschap niet, omdat ik me in de eerste plaats volksvertegenwoordiger voel. We hebben andere, heel sterke kandidaten.”

Eenmaal in het college wil de BPA een cultuuromslag in het gemeentehuis realiseren. ,,Er moet een andere attitude komen waarbij het vanzelfsprekend is dat het stadhuis dicht bij de bevolking staat.” Partijen met wie Van Wegen coalitiesamenwerking ziet, zijn de VVD, het CDA en de SP. ,,Het moet een coalitie zijn met een krachtdadig bestuur én een stevig sociaal gezicht.”

Samenwerking met de PvdA sluit Van Wegen op voorhand uit. ,,Die partij heeft aangegeven niet met de BPA in het college te willen. Samenwerking met die partij is niet logisch en niet wenselijk”, aldus de BPA-voorman. ,,Daarbij komt dat de macht en de regentencultuur van de PvdA de afgelopen decennia in onze stad te ver is doorgeschoten. We hebben ons daartegen te veel verzet om geloofwaardig te gaan samenwerken. Bovendien”, vervolgt Van Wegen uitgesproken, ,,3 maart zie ik als toetsteen voor de kiezers. Als de PvdA dramatisch gaat verliezen betekent dat een kruis van de kiezers over dit PvdA-gemeentebestuur.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie