‘Stad krijgt er een dimensie bij’

10 februari 2010 om 00:00 Nieuws

,,Het was hier ondoordringbaar vol gegroeid met onder meer bramenstruiken”, vertelt landschapsarchitect Willem Oxener van de gemeente Amersfoort. Hij gidst de wandelaars enthousiast door het gebiedje dat is ingeklemd is tussen de jachthaven De Eemkruisers, de Eem en de Maatweg. ,,Door middel van maaien en straks zelfs ook beesten proberen we het hier open te houden, want als je niets doet, zit het zo weer dicht.”

Amersfoorts deel Grebbelinie weer zichtbaar AMERSFOORT - In een paar weken tijden heeft het Werk aan de Glashut, oftewel de Schans, een ware metamorfose ondergaan. Tal van bomen en struiken op het uit 1799 stammende verdedigingswerk zijn gekapt en gesnoeid met als doel dit gedeelte van de Grebbelinie zichtbaar en herkenbaar te maken. Amersfoort heeft zo echt werk gemaakt van haar stuk Grebbelinie en dat was donderdag aanleiding voor een wandeling met onder meer vertegenwoordigers van de provincie Utrecht en Waterschap Vallei en Eem.

door André van der Velde

Door het voortaan open te houden moeten de natuur en cultuurhistorie van de Schans straks duidelijker te zien en te beleven zijn voor wandelaars en fietsers. ,,De stad krijgt er straks een heel nieuwe dimensie bij, men zal dit gebied langzaam maar zeker ontdekken”, belooft Oxener het gezelschap dat hem dwars door het drassige gebied volgt. Overigens zal het gebiedje straks alleen van een afstand te bewonderen zijn, want het is particulier bezit en daarom niet publiekelijk toegankelijk.

De bestuurders zijn onder de indruk. ,,Een halfjaar geleden was dit helemaal overwoekerd, maar nu zijn de contouren van het fort weer duidelijk zichtbaar en zie je hoe uniek dit gebied is”, zegt heemraad Marjan Brouwer van het Waterschap Vallei en Eem, terwijl ze een van de twee kazematten passeert. Wethouder Hans van Daalen noemt het heel verrassend hoe dichtbij de Schans eigenlijk is. ,,Dit is een stukje natuur-en cultuurgeschiedenis dat je van dichtbij kunt beleven en dat praktisch midden in de stad ligt”, vertelt hij. ,,En er zitten bijzondere verhalen aan vast, die zullen we ook vertellen. Zo zal in 2012 een fietspad worden aangelegd over de dijk langs de Eem richting Hoogland West en zullen ook rond het gebied informatiepanelen worden geplaatst.”

Het zichtbaar maken van de Glashut maakt deel uit van het project ‘De Grebbelinie boven water’. Dat beoogt de totale 60 kilometer lange voormalige verdedigingslinie, die loopt van Rhenen tot Bunschoten/Spakenburg zichtbaarder te maken. Projectleider Grebbelinie Annet Geijtenbeek van Projectbureau Stichting Vernieuwing van de Gelderse Vallei (SVGV) roemt na afloop van de wandeling de krachtdadige wijze waarmee de gemeente werk heeft gemaakt van De Glashut.

,,Puur toeval dat het allemaal zo snel kon”, reageert Oxener glimlachend in de warme kantine van kanovereniging Keistad. ,,Omdat dit hele gebied tot het plangebied van het ziekenhuis behoort, was het aanvankelijk de bedoeling dat we gelijk zouden optrekken. Door het uitstel van de bouw van het ziekenhuis en omdat de provincie Utrecht onverwacht het benodigde geld, een ton, eerder beschikbaar had, konden we er nu al mee beginnen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie