Onrust onder bewoners flat

10 februari 2010 om 00:00 Nieuws

BPA-raadslid Raphaël Smit heeft vorige week het college van b en w schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van klachten over wangedrag van nieuwe huurders binnen de flat. ,,Nachtelijk lawaai door nieuwe bewoners met alcohol- en drugsproblemen en andere overlast hadden een duidelijk negatieve invloed op het woongenot van de oudere bewoners”, stelde hij. In dat verband wilde hij ook opheldering over het besluit van de Alliantie om de flat om te bouwen tot een SSF. Dat besluit is in samenwerking met de gemeente tot stand gekomen. En het college wil een startsubsidie van 100.000 euro uittrekken om het proces te versnellen. Smit sprak de vrees uit dat de huidige bewoners tussen probleemveroorzakende mensen komen te wonen, waardoor ze langzaam maar zeker worden weggejaagd.

Seniorenflat krijgt totaal andere functie AMERSFOORT - Onder bewoners van de Otto Scheltusflat is de afgelopen week grote onrust ontstaan. Zij vrezen dat eigenaar Alliantie Eemvallei de komende jaren mensen met drugs- of alcoholproblemen in de seniorenflat wil vestigen. Bovendien voelen ze zich overvallen dat de plannen van de corporatie om de flat om te bouwen tot een Short Stay Facility (SSF) inmiddels zijn goedgekeurd en worden uitgevoerd.

door André van der Velde

Onder de bewoners heerst maandag vooral verbazing dat de SSF nu realiteit wordt. ,,Dit is werkelijk helemaal nieuw voor mij. We hebben noch schriftelijk noch mondeling hier iets over vernomen”, stelt bewoner George Wesly. Hij krijgt daarin bijval van diverse andere bewoners. Cora Kreuning, bestuurslid van de belangenvereniging van de bewoners, stelt echter dat het plan nog niet 100 procent vastligt. Waaraan ze zich vooral heeft gestoord is hoe de bewoners die de afgelopen jaren in de flat zijn gaan wonen, in de media zijn afgeschilderd. ,,Er is binnen onze flat geen overlast door nieuwe bewoners, absoluut niet. Ik vind het voor hen verschrikkelijk dat zij zo in het nieuws gekomen zijn.”

Woordvoerder Leonie de Jong van Alliantie Eemvallei begrijpt de ontstane onrust, maar stelt dat een paar dingen door elkaar zijn gehaald. ,,Er is totaal geen sprake van dat hier mensen met drugs- of alcoholproblemen komen wonen”, benadrukt ze. ,,Het gaat om mensen die een overbruggingsperiode nodig hebben voor zij op zich zelf kunnen wonen.” De flat zal de komende zes jaar worden omgebouwd tot een SSF voor 60 cliënten van vier zorginstellingen: Amerpoort, Kwintes, stichting Iks en Humanitas. ,,De reden daarvoor is dat het steeds moeilijker is geworden om de woningen te verhuren. Dat komt doordat ze heel klein zijn en geen buitenruimte hebben. We zochten daarom andere mogelijkheden de flat te beheren.” De overige 60 appartementen worden beschikbaar gesteld aan commerciële gasten.

Volgens De Jong zijn de bewoners wel degelijk goed geïnformeerd. ,,In de nieuwsbrief die ze in december kregen, stond dat onze directie akkoord was, op voorwaarde dat ook de zorgpartijen ook akkoord gaan. We verwachten binnenkort daarover meer duidelijkheid.”

Om de bewoners van de laatste stand van zaken op de hoogte te brengen, is er woensdagavond een informatiebijeenkomst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie