Vogelaarwijk maakt sprong voorwaarts

10 februari 2010 om 00:00 Nieuws

De financiering van de Vogelaarwijken was meteen een issue. Een van de weeffouten van het regeerakkoord was dat de minister voor wonen, wijken en integratie het geld voor de wijkaanpak moest “ophalen” bij de corporaties. Uiteindelijk zijn er bijdragen van het ministerie WWI en andere gekomen.

Toen Kruiskamp in mei 2007 werd aangewezen als Vogelaarwijk, was de eerste reactie van wethouder Jelle Hekman van Stedelijke Vernieuwing: ‘Waarom Kruiskamp, waar al we meer dan tien jaar vernieuwen? Liendert bijvoorbeeld staat pas aan het begin.’ Discussie over de lijst bleek niet mogelijk. Twee jaar later, zijn de eerste resultaten onder de wijkbewoners gemeten en is er sprake van een opmerkelijk vooruitgang. Hekman kijkt in dit stuk terug en pleit ook voor meer aandacht voor de wijk Koppel.

Terwijl Den Haag worstelde met de financiering, lukte het ons om met de twee lokale corporaties Alliantie Eemvallei en Portaal Eemland buiten de strijd tussen minister en corporaties te blijven. De twee corporaties en gemeente dragen samen bij aan de financiering. De extra aanslag van het rijk bij de corporaties voor Kruiskamp (jaarlijks € 3 miljoen) heeft niet geleid tot terugtrekking van geld uit de andere wijken. Chapeau voor deze corporaties!

Samenleven en wonen

De start als Vogelaarwijk werd omarmd en opgenomen in ons programma stedelijke vernieuwing ‘Amersfoort Vernieuwt’, dat ook speelt in de wijken Liendert, Rustenburg, Randenbroek en Schuilenburg. Het gevreesde negatieve stempel van Krachtwijk zijn bleef gelukkig uit. De bewoners voelden nieuw elan en trokken alles uit de kast om van hun wijkactieplan een succes te maken.

Amersfoort Vernieuwt heeft zes thema’s waarop activiteiten plaatsvinden: samenleven, wonen, werken, leren, leefbaarheid & veiligheid en voorzieningen. Kruiskamp’s wijkactieplan bevat 43 projecten. Het is een combinatie van uitbreiding en intensivering van bestaande en opzet van nieuwe projecten. Gericht op verbetering van het collectief (de hele wijk) en het individu (de wijkbewoner).

Wijktafel over veiligheid

Veiligheid is voor wijkbewoners het belangrijkste thema. In Kruiskamp doen we al jaren extra veel aan veiligheid. Extra surveillanten kwamen in 2008, in geformeerde Buurt Toezicht Teams werken Stadstoezicht en de corporatie Alliantie samen.

We gaven handen en voeten aan invloed van bewoners met de organisatie van een ‘wijktafel’, gestart in 2008. Daar zitten wijkbewoners, politie, gemeente en corporaties aan tafel. Wijkbewoners geven aan op welke plekken of in welke buurtjes problemen zijn. Vaak wordt er dezelfde week actie ondernomen, bijvoorbeeld met extra surveillances. En bewoners kunnen sms’en over problemen in de openbare ruimte: het blijkt een eenvoudig idee, maar grootschalig succes. Een derde van de meldingen uit Kruiskamp komt per SMS binnen.

We merkten zelf al dat de stemming meetbaar in de wijk is verbeterd. Dat komt door de extra inzet van de Vogelaargelden. Maar minstens zo belangrijk is dat in Kruiskamp de stedelijke vernieuwing, meer dan tien jaar geleden ingezet, werkelijk zichtbaar is geworden. Er zijn mooie nieuwe buurten gebouwd en flats gerenoveerd. Het winkelcentrum is uitgebreid met een tweede supermarkt. De winkeliers merken dat de klanten weer terug komen. Dit najaar is een wijkpark afgerond met een prachtig Richard Krajicek playgrond. Kruiskampers worden weer trots op hun wijk.

Bewoners

In het voorjaar 2009 hebben we de stadspeiling Leefbaarheid en Veiligheid uitgevoerd onder de bewoners van Amersfoort. De resultaten in Kruiskamp liegen er niet om! Ze zijn over de gehele linie goed, verrassend goed zelfs. Enkele spectaculaire uitschieters: de waardering voor de winkels steeg van 79% naar 94% (stedelijk 84%). Het cijfer voor de winkelvoorzieningen in Kruiskamp is een 8,5 (stedelijk een 7,9). Maar liefst 44% vindt dat de buurt er op vooruit is gegaan, terwijl het Amersfoortse gemiddelde 14% is.

Rapportcijfer woning

Het rapportcijfer voor de woning steeg van 6,9 naar 7,4. Stedelijk is het gemiddelde 7,8.

Voor de buurt steeg de beoordeling van 6,2 naar 6,7 (stedelijk 7,3). De gehechtheid aan de buurt steeg van 54% naar 63%.

Niet alle cijfers stemmen tot tevredenheid: nog steeds voelt 36% zich weleens onveilig in de buurt, terwijl dat stedelijk 23% is. Maar twee jaar geleden was in het Kruiskamp 48%. Het aantal aangiftes per 1.000 inwoners is gedaald van 108 naar 99, maar bevindt zich nog steeds boven het gemiddelde van 78.

Referentiewijk Koppel

We noemen Kruiskamp altijd in één adem met de Koppel. Voor de aanwijzing tot Vogelaarwijk was de postcode bepalend. Koppel viel “buiten de prijzen” omdat het dezelfde postcode heeft als Schothorst. Onbedoeld is er zo ook een “referentiewijk” ontstaan; een wijk waar niet de extra aandacht aan werd besteed, die Kruiskamp wel kreeg.

De cijfers van Koppel blijven achter. Daar is in sommige buurten sprake van een neerwaartse spiraal. Het rapportcijfer voor de buurt daalde van 7,1 naar 6,8. Het gevoel van onveiligheid steeg van 29% naar 31%; het cijfer voor de fysieke kwaliteit daalde van 6,1 naar 5,6.

Opvallend was dat het met Oud en Nieuw in veel wijken van Amersfoort rustiger was, maar dat er juist in Koppel veel problemen waren met jongeren. Koppel verdient de aandacht die andere wijken al krijgen. Maar dan met inzet van bestaande middelen, want veel extra geld is de komende jaren niet te verwachten.

Een begin is al gemaakt; vanaf deze maand zijn er ook in Koppel buurtvaders aan de slag gegaan. Een eerste project. Maar er moeten er nog meer volgen, zoals de succesvolle AV-teams (Aanspreken en Vooruithelpen) die huis-aan-huis aanbellen en mensen ondersteuning aanbieden maar ook aanspreken op hun woongedrag en aansporen om actief te worden.

Jelle Hekman Wethouder stedelijke vernieuwing Amersfoort
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie