‘Nu moet er worden doorgepakt’

10 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Amersfoort gaat gouden tijden tegemoet, maar dan moeten er wel knopen worden doorgehakt. Dat stelt VVD-lijsttrekker Manfred Vogels (39). Na jaren in het bestuur van de plaatselijke afdeling te hebben gezeten en tweeënhalf jaar als buitengewoon fractielid, werd hij in de zomer van 2008 raadslid. Met het aanstaande vertrek van fractievoorzitter Margot Cooijmans hebben de leden ervoor gekozen dat hij zijn partij zal leiden richting de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Van huis uit is mij meegegeven dat wanneer je het ergens niet mee eens bent, er twee mogelijkheden zijn. Of je legt je erbij neer, of je neemt je eigen verantwoordelijkheid en probeert dat te veranderen”, licht hij toe.

Naam: Manfred Vogels Geboren: Eindhoven, 1970 Gezin: getrouwd, 2 dochters Beroep: manager bij consultancybureau Hobby: hardlopen, koken, politiek In gemeenteraad sinds: 2008 Politiek actief sinds: 1990

Het huidige college heeft zich volgens Vogels te veel verloren in plannenmakerij en geworstel met een aantal ,,hoofdpijndossiers”. ,,Als je kijkt naar het uitblijven van de Westtangent, de moeizame realisatie van het Eemplein en de voortslepende woonbotenkwestie, dan moet je constateren dat het gewoon beter kan. Maar dan moet er wel worden doorgepakt en moeten er heldere keuzes worden gemaakt op het gebied van onder meer bereikbaarheid, economie en veiligheid.”

De bereikbaarheid van Amersfoort noemt Vogels ronduit problematisch. ,,Knooppunt Hoevelaken staat dagelijks in de spits muurvast. En als je in Vathorst woont, kun je ‘s ochtends de wijk niet uit en ‘s avonds niet meer in. Ben je eenmaal de wijk uit, dan doe je er ook nog eens 35 minuten over om de binnenstad te bereiken.” De oplossing is in de ogen van de VVD-voorman eenvoudig. ,,Om de doorstroming op knooppunt Hoevelaken te verbeteren is verbreding de enige oplossing, dus in beide richtingen een baan erbij. In Vathorst moet de randboulevard op de schop. Je ontkomt gewoon niet aan twee maal een tweebaansweg. In elke richting één baan is veel te weinig.” Hoge prioriteit heeft ook de - omstreden - aanleg van een westelijke verbindingsweg die de rondweg om de stad moet voltooien. ,,De Westtangent moet er absoluut komen, en inmiddels zien andere partijen in dat daar iets moet gebeuren om de doorstroming van het autoverkeer te verbeteren.”

De economische ontwikkeling van de stad baart de VVD ook grote zorgen. ,,Er moeten snel banen bijkomen”, aldus Vogels. ,,De enorme groei van het aantal inwoners loopt niet synchroon met het aantal banen. Dat te veranderen is een gigantische opgave. Omdat banen worden gecreëerd door bedrijfsactiviteiten, moet de gemeente ervoor zorgen dat de randvoorwaarden voor bedrijven zo optimaal mogelijk zijn. Dan praat je onder meer over verruiming van de winkeltijdenwet naar ‘s avonds en de weekenden en over het terugdringen van de verstikkende regelgeving.”

Veiligheid is het derde speerpunt. ,,We willen meer blauw op straat, dus meer zichtbare en aanspreekbare (wijk)agenten. Verder zijn we voor een lik-op-stukbeleid. Helaas is het nu nog zo dat reljongeren die vernielingen verrichten of mensen beroven, er makkelijk afkomen, soms zelfs zonder straf. Wat ons betreft gaan ze meteen de bak in worden de kosten van wat ze kapot hebben gemaakt op hen verhaald.”

Vogels verwacht dat zijn partij op 3 maart twee zetels wint en op acht zetels uitkomt. ,,Waarom? Omdat we een herkenbaar programma hebben en duidelijke keuzes maken. Er gaat bijvoorbeeld nu in het kader van Amersfoort Vernieuwt heel veel geld naar de achterstandswijken, zonder dat we überhaupt enig idee hebben of het iets oplevert. Wij denken daarentegen dat de mensen in die wijken het meest geholpen zijn met een baan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie