SP vindt ‘slopen echt bezopen’

9 februari 2010 om 00:00 Nieuws

RANDENBROEK - Een debat van de SP over sociale woningbouw leverde maandagavond een gevulde aula op in het Corderius College. Onder leiding van Frans Weijzen discussieerden SP-Tweede Kamerlid Remy Poppe, wethouder Jelle Hekman, Koos Koolstra en Bert Bosman van corporatie de Alliantie en SP-lijsttrekker Geert Groeneveld. De zaal roerde zich regelmatig in de discussie.

door John Spijkerman

In een gemeentelijk rapport over de woningbehoefte tot 2015 staat nog dat er mogelijk een overschot ontstaat aan goedkope en betaalbare meergezinshuurwoningen en meergezinskoopwoningen onder de 2,5 ton. Voorlopig bedraagt de wachttijd voor woningzoekenden 5 tot 7 jaar. Volgens de SP is er zelfs sprake van een nieuwe woningnood onder de lage inkomens. Vooral starters op de woningmarkt zijn daarvan het slachtoffer. Dat er in het kader van Amersfoort Vernieuwt jaarlijks 80 tot 100 woningen worden gesloopt, zorgt voor langere wachttijden. Bewoners van sloopwoningen hebben namelijk voorrang op anderen en krijgen een urgentieverklaring. Voorwaarde voor sloop is dat 70 procent van de bewoners vóór zijn.

De SP heeft een eenvoudige oplossing voor alle problemen: ‘Stop met slopen’. Renovatie van woningen is sociaal en financieel een uitstekend alternatief, vindt de partij. Maar corporaties onderhouden de woningen niet meer als ze die willen slopen, opperde SP-lijsttrekker Geert Groeneveld. ,,Dat leidt tot verpaupering van huizen aan bijvoorbeeld de Kelvinstraat en Hogeweg. We slopen de problemen weg uit de buurt. We verspreiden de bewoners over de stad. Dan zijn ze niet meer zichtbaar.’’ Zijn oplossing: ‘Renoveer die woningen daar. Het zijn gewoon leuke huizen’.

‘Niet slopen’ is te simpel, vond Alliantie-directeur Koos Koolstra. ,,Mensen willen soms gewoon meer kwaliteit.’’ Bovendien kost opknappen van een woning soms net zoveel als nieuwbouw en zorgt nieuwbouw voor meer diversiteit aan woningen en meer kwaliteit in de wijk. Het verhaal van Koostra werd bevestigd door rayonmanager Bert Bosman. ,,In sommige woningen zijn de kamers en keukens zo klein. Mensen vinden dat vervelend. Renovatie is niet altijd een oplossing.’’ Van elke honderd sociale huurwoningen die worden gesloopt, worden er zeventig teruggebouwd. Wethouder Hekman noemde Kruiskamp als een goed voorbeeld van een wijk met een goede mix van nieuwbouw en renovatie.

Het panel was het oneens met een stelling dat de raad het aandeel sociale huurwoningen en goedkope koopwoningen in nieuwbouwprojecten zou moeten verhogen tot 70 procent totdat er geen wachtlijsten meer zouden zijn. Ook Groeneveld zei ‘geen eenzijdige wijken’ te willen. Hij pleitte voor veertig procent sociale woningbouw en nog twintig procent sociale koopwoningen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie