Vandalen ontdekken fietstunnel

3 februari 2010 om 00:00 Nieuws

De aanleg van de tunnel was een initiatief van de provincie Utrecht samen met de gemeenten Amersfoort en Leusden. Jarenlang vormde de A28 een barrière voor het fietsverkeer tussen Leusden en Amersfoort en vanuit de richting Veenendaal. De tunnel werd gezien als de ‘ontbrekende schakel’ in het woon- en werkverkeer en het recreatieve fietsverkeer tussen Amersfoort en Leusden.

Bouwer gaat schade aan tunnel herstellen AMERSFOORT - Ruim een maand geleden werd de nieuwe fietstunnel onder de A28 officieel geopend. Inmiddels hebben graffitispuiters en vandalen de tunnel ontdekt. Graffiti-teksten ontsieren de witte wanden. Daarnaast zijn er op grote schaal metalen cirkels met een diameter van ongeveer 20 centimeter van de betonwanden gesloopt. Deze cirkels waren als versiersel aangebracht. ,,Dat er graffiti wordt aangebracht, kun je niet voorkomen’’, zegt gemeentewoordvoerder Van der Leest. De bouwer gaat de schade aan de metalen cirkels in de tunnel herstellen en de cirkels opnieuw aanbrengen, maar dan wel ‘hufterproof’.

door John Spijkerman

De kosten van de tunnel bedroegen 2,4 miljoen euro. Daarvan betaalde de provincie de helft, Amersfoort betaalde 900.000 euro en Leusden 300.000 euro. Omdat de tunnel voor het grootste gedeelte op grondgebied van Amersfoort ligt, wordt het beheer en onderhoud door Amersfoort worden uitgevoerd.

Aanstootgevend

De gemeente Amersfoort moet er dus voor zogen dat de tunnel er netjes bij ligt. Volgens gemeentewoordvoerder Otto van der Leest leert de ervaring dat graffiti in een fiets- of voetgangerstunnel niet te voorkomen is. ,,Wel is er een coating op de wanden aangebracht zodat de graffiti makkelijk verwijderd kan worden.’’ Als er graffiti op de muren wordt gespoten, wordt deze niet meteen verwijderd, behalve als deze aanstootgevend is, of als er sprake is van racistische uitlatingen. Het daadwerkelijk verwijderen van graffiti gebeurt door Eemfors. ,,Het is te duur om deze meteen weg te halen.’’

,,Bij de aanleg van de tunnel is vooral gekeken naar veiligheid, vertelt de gemeentewoordvoerder. ,,Er is goede verlichting en zijn er goede qua zichtlijnen.’’ Dat een tunnel met graffiti-teksten een gevoel van onveiligheid zou oproepen, is volgens Van der Leest een kwestie van persoonlijke beleving. Het plaatsen van camera’s is geen optie. ,,Dat gebeurt bij uitzondering. Vanwege de privacy doen we dat niet zo heel snel.’’

Een maand nadat de tunnel geopend werd, zijn meer dan honderd metalen cirkels die waren aangebracht als versiering op de betonwanden met grof geweld verwijderd. ,,Ze bleken niet ‘hufterproof; te zijn’’, zegt gemeentewoordvoerder Van der Leest. ,,De bouwer van de tunnel gaat ze op korte termijn opnieuw aanbrengen op een manier die wel ‘hufterproof’ is en waarna ze niet meer kunnen worden verwijderd’’, besluit Van der Leest. De kosten zijn voor rekening van de bouwer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie