‘Ontplooiingskansen voor iedereen’

3 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Bakir Lashkari is lijsttrekker van een van de nieuwe partijen die op 3 maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Tot voor kort was hij kandidaat raadslid van D66 in Amersfoort, maar na enkele conflicten heeft het landelijke partijbestuur zijn kandidatuur ingetrokken. Daardoor liet hij zich echter niet uit het veld slaan. Samen met Susan Yucel richtte direct een eigen partij op die onder de naam Lijst 10 aan de verkiezingen meedoet. ,,Ik ben een doorzetter, een vechter. Maar”, voegt hij tegelijkertijd toe, ,,ik blijft wel altijd politiek correct. Ik geloof ergens in en vertrouw op mijn eigen kracht om iets voor Amersfoort te betekenen.”

Naam: Bakir Lashkari Geboren: 1 juli 1954 in Arbil (Koerdistan, Irak) Gezin: Getrouwd met Elsbeth, twee kinderen: Floris Jan (22) en Marijn (19) Beroep: Projectmanager op gebied financiële dienstverlening Hobby: tuinieren, golf, wijn In gemeenteraad sinds: nvt Politiek actief sinds:

Op de vlucht voor het leger van Saddam Hoessein, zocht de 20-jarige Koerd Bakir Lashkari in 1975 politiek asiel in Nederland. Vijf jaar later kreeg hij de Nederlandse nationaliteit en deed hij definitief afstand van de Iraakse. Hij omhelsde het democratische systeem in Nederland en koos er heel bewust voor zo snel mogelijk te integreren. Hij studeerde, werkte voor verschillende bedrijven en sloot zich aan bij D66.

Sinds een jaar of zeven woont hij in Amersfoort (Vathorst) en is hij steeds meer de lokale politiek gaan volgen. ,,Ik vind dat Amersfoort nog te veel geregeerd wordt door regenten. Ik ben bij meerdere raadsvergaderingen geweest, maar wat een arrogantie”, licht hij zijn besluit toe om in de politiek te gaan. ,,Wat mij enorm heeft geraakt, is dat een raadslid onlangs zei dat geld geen rol speelt. Er wordt veel geld uitgegeven, terwijl op het sociale vlak fors moet worden bezuinigd. Dat kan niet waar zijn.”

Dat hij de raad in wil, komt volgens Lashkari voort hij de wil iets te veranderen. ,,Dit doe ik met passie. Het gaat erom de stad socialer en democratischer te maken. In de Amersfoortse raad ontbreekt het sociaal liberale geluid.” Waar volgens hem dat geluid goed moet worden gehoord is op het terrein van de integratie. ,,De politiek moet veel beter luisteren naar de verschillende groepen in de samenleving. Amersfoort is een multiculturele stad, daarmee wordt nog te weinig rekening gehouden. Sommige groepen, zoals jonge Turken en Marokkanen worden te veel uitgesloten. Onder hen is er ook een hoge werkloosheid.”

Het verbeteren van het onderwijs is daarom een van de speerpunten van Lijst 10. ,,Ontplooiingskansen voor iedereen”, verwoordt Lashkari het motto van zijn partij. ,,Scholen ondersteunen leerlingen die extra steun nodig hebben nog niet voldoende, terwijl juist via het onderwijs taalachterstanden moeten worden weggewerkt en iedereen goed moet worden voorbereid op de arbeidsmarkt. En werk helpt mensen een plek in de samenleving te verwerven, vergemakkelijkt het integratieproces en geeft financiële zekerheid.”

Voor alle jongeren moeten er ook meer faciliteiten komen. ,,In elke wijk moet er een plek komen waar zij ‘s avonds en in het weekend terecht kunnen.” Die wijkgerichte aanpak moet volgens Lashkari ook op andere terreinen gelden. ,,Waarom zou je een grote nieuwe Flint bouwen? In elke wijk dient er op kleinere schaal zo’n culturele voorziening te zijn. En Amersfoort is een creatieve stad met heel veel leuke initiatieven, zoals Proef Amersfoort. Het zou nog leuker zijn als dergelijke projecten in de wijken plaatsvinden.”

Op Lijst 10 staan ‘slechts’ twee kandidaten. ,,Als we straks drie zetels halen, hebben we een probleem’, lacht hij. ,,Maar zo’n vaart zal dat niet lopen, we gaan voor die twee zetels. We moeten realistisch zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie