Krijn Koetsveld dirigeert Johannes Passion

3 februari 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Hij had er niet meer op gerekend, maar het gaat dit jaar toch nog gebeuren. Krijn Koetsveld dirigeert op woensdag 31 maart opnieuw een uitvoering van de Johannes Passion in de St. Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort.

door Peter Bruinsma

Die traditie werd jarenlang door zijn Nederlands Bach Ensemble in ere gehouden. Koor en orkest van het NBe vroegen echter op 24 november van het vorig jaar het faillissement aan. Daarmee viel het doek voor het Nederlands Bach Ensemble dat sinds 1983 onder leiding van Koetsveld met name de werken van Bach in de regio Eemland uitvoerde. Een hard gelag voor de bevlogen Krijn Koetsveld en zijn musici die het oeuvre van Bach een warm hart toedraagt. Koetsveld is daarom uiterst verheugd, dat er dit jaar op 31 maart toch een uitvoering van de Johannes Passion in Amersfoort plaatsvindt. Een nieuwe projectgroep, de Stichting SJU uit Utrecht is er in geslaagd de op handen zijnde uitvoering zakelijk en organisatorisch mogelijk te maken.

,,Deze stichting staat garant voor het zakelijke deel, wij als musici zullen als vanouds een prachtige uitvoering geven”, zegt Krijn Koetsveld die het moeilijk vindt om in Bachs oeuvre een rangorde te maken. ,,De Johannes Passion is één van Bachs prachtigste werken. Het is compacter van opzet dan de Mattheus Passion die ook veel meer beschouwelijk is. In de Johannes Passion wordt de luisteraar als het ware meegezogen in het verhaal. Het is een soort opera waarin de handeling nooit stilstaat.”

Veel zangers en instrumentalisten van het oude NBe zullen ook nu weer acte de presence geven. ,,Ik was heel tevreden over de homogene en evenwichtige koorklank en ben blij dat de meeste musici opnieuw aan het project zullen meewerken, aangevuld met nieuwe maar ook heel getalenteerde zangers en spelers.”

Koetsveld laat doorschemeren dat de uitvoering van de Johannes Passion georganiseerd door de nieuwe projectgroep niet op zichzelf staat. ,,Er wordt nu onderzocht in welke samenstelling en op welke wijze we weer een nieuw ensemble kunnen oprichten dat in de toekomst weer fraaie concerten gaat geven. Dat vereist een nauwkeurig onderzoek waarvoor de juiste mensen zijn aangetrokken.”

De Johannes Passion is gecomponeerd voor vierstemmig koor, vocale solisten en orkest met diverse obligaatinstrumenten, orgel en continuo. De solozang beweegt zich in de vorm van het recitatief, het arioso en de aria in samenspraak met het koor. Evenals in de Mattheus Passion is ook hier de evangelietekst de tenorsolist in de mond gelegd . Bach zette deze woorden in eenvoudig verhalend recitatief, maar oneindig rijk van melodie en ritme, vol van schilderende, dramatische wendingen en met onverwachte harmonieën.

Johannes Passion J.S. Bach o.l.v Krijn Koetsveld in de St. Franciscus Xaveriuskerk, op woe. 31 maart, 20.15 uur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie