‘Gevoel is ook een argument’

27 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Over zijn doelstelling is SP-lijsttrekker Geert Groeneveld even helder als ambitieus. ,,We moeten in aanloop naar de verkiezingen goed onze standpunten naar buiten brengen en vijf zetels halen.” De voorbereidingen op de verkiezingen confronteren hem echter geregeld met de teleurstelling van vier jaar geleden. Groeneveld stond op plaats vier, maar de SP haalde ‘slechts’ drie zetels. ,,Dat was inderdaad heel frustrerend. We hadden echt op die vierde zetel gerekend, die hadden we ook bijna gehaald, maar daaraan heb je niks. We hadden het ook helemaal aan ons zelf te wijten. We hadden onze successen onvoldoende naar voren weten te brengen. We zijn erg bewust met mensen bezig en als we klaar zijn, pakken we het volgende onderwerp op. Nu laten we ook duidelijk horen en zien waar we actief zijn en wat we hebben bereikt, want onze grootste successen behalen we buiten de raad.” Een van die successen is volgens hem het bewustmaken van bewoners van de Kelvinstraat en omgeving van de sloop- en nieuwbouwplannen van woningcorporatie Alliantie Eemvallei en De Amerhorst.

Naam: Geert Groeneveld Geboren: 24/2/1960 Gezin: Getrouwd met Geja, twee kinderen: Bram (13) en Lies (9) Beroep: Stafmedewerker werving en selectie bij de NS Hobby: Lezen (over architectuur) In gemeenteraad sinds: 2008 Politiek actief sinds: 1998

Groeneveld staat pal voor het versterken van het wijkwelzijn. ,,Dat is cruciaal voor de samenhang in de stad. Een dak boven het hoofd, eten en drinken, werk, inkomen. Daar gaat het om. Je moet geen grote bedragen stoppen in zaken die minder basaal zijn, zeker niet als er moet worden bezuinigd. Dan hoeft er geen Eemplein te komen. Dan hoeft er geen 64 miljoen euro in Vathorst-Noord te worden gestoken en dan liever geen ijsbaan.”

Een ander speerpunt van de SP is veiligheid. ,,We willen meer blauw op straat”, aldus Groeneveld. ,,Er moeten meer wijkagenten komen en de prioriteit hoort ook helemaal bij hun werk in de wijk te liggen. Dat is een investering in de buurt, het is bijna sociaal-werk. De wijkagenten komen bij de mensen thuis, weten waar zich de raddraaiers bevinden, waar sprake is van huiselijk geweld enzovoort. Ze spreken mensen er op aan en zorgen voor vervolgstappen. Zo werk je aan de stabiliteit en veiligheid in de buurt.”

Waaraan Groeneveld zich enorm kan ergeren is het tekort aan sociale woningbouw in de stad. ,,Het is waardeloos dat mensen zeven jaar op een huurwoning moeten wachten. Dat is echt woningnood. Wij willen daarom dat er voorlopig niet wordt gesloopt, net zolang tot de wachttijd niet langer dan twee jaar is. Bovendien”, vervolgt hij gedreven, ,,komen er als er goedkope woningen worden gesloopt of verkocht, minder betaalbare woningen voor terug. Daarmee gaan de woningcorporaties steeds verder af staan van hun oorspronkelijke doelstelling, namelijk het verhuren van goedkope woningen. Ze lijken zich steeds meer te gedragen als projectontwikkelaars.”

Met de SP in het college, blijven volgens Groeneveld de wijkcentra open. ,,En dan heeft de stad na vier jaar een menselijker gezicht. Dan is Amersfoort een stad waar beter naar bewoners wordt geluisterd. Het regenteske van het college en de ambtenarij moet verdwijnen.” Als voorbeeld van hoe het niet moet noemt hij de besluitvorming over de Groene Zoom in Hooglanderveen. Veel Veners waren diep teleurgesteld over de uiteindelijke breedte van die buffer met Vathorst. ,,Er zat heel veel emoties bij de bewoners. Gevoel is ook een argument. Je kunt feitelijk helemaal gelijk hebben, maar als er veel emotie is, moet je er wel iets mee doen. Het college en de ambtenarij hebben zich onpersoonlijk opgesteld, dat is onbegrijpelijk want ze zijn er juist voor de burgers.”

Groeneveld heeft er alle vertrouwen in vijf zetels te halen. ,,We zijn heel duidelijk zichtbaar in de stad en landelijk gaat het ook beter dan vier jaar geleden. Als je dat vertaalt, dan moet het gewoon mogelijk zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie