‘De roet zit op de ramen’

27 januari 2010 om 00:00 Nieuws

HOOGLAND - Dinsdag 26 januari is in de gemeenteraad het initiatiefvoorstel van de PvdA, inzake een verkennend onderzoek naar het voorkomen van overlast door het gebruik van houtkachels, allesbranders en open haarden als hoofdverwarming, op de agenda gezet.

Ergernis overlast open haarden aangekaart

door Carole Kuis

Henri Braakenburg en Fethi Killi van bovengenoemde partij zijn in samenspraak met Frits Schoenmaker van de SP tot dit voorstel gekomen, overigens niet met de bedoeling om hiermee een heksenjacht op houtrook bronnen te ontketenen. Wel willen zij dat er in het gemeentelijk beleid meer aandacht komt voor alledaagse bronnen van overlast en milieuverontreiniging en hun mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid. Een verkennend onderzoek, bijvoorbeeld in de vorm van een enquête onder een representatief deel van de Amersfoortse huishoudens, kan daarvoor bouwstenen leveren. Dit zou dan bij voorkeur moeten worden uitgevoerd binnen de lopende begroting en door inzet van eigen personeel van de afdeling Milieu en eventueel de regionale Milieudienst en of GGD. De Hooglandse familie Madderom-Does is er, evenals de Amersfoortse Bep Suringa, blij mee.

,,We zijn blij dat deze politici onze klacht serieus nemen, van de anderen kregen we een nietszeggende reactie. Ook de burgemeester hebben we een brief geschreven naar aanleiding van haar nieuwjaarstoespraak, waarin ze de Amersfoorters een gezond 2010 toewenste, nou zo gezond is dat niet voor ons. Ook daarop kregen we een antwoord waar we niets mee kunnen. Eindelijk gaat er hopelijk iets gebeuren en komen er regels voor het stoken van al die kachels. We hebben er al jaren last van, maar het wordt steeds erger. De roet zit op de ramen zowel aan de binnen- als buitenkant, vitrinekasten en planten.”

Om deze bewering te staven laat zij een tissue met zwarte roet gehaald van de binnenkant van de ramen zien. ,,We kunnen niet luchten en moeten ’s nachts het bed uit om de roosters en bovenliftjes open te zetten. We zijn de hele dag bezig om alles in de gaten te houden. Gaat er weer zo’n pijp roken en staat de wind onze kant op, dan moet alles snel weer dicht. Mijn vrouw heeft overgevoelige slijmvliezen, dus erg gauw last van de luchtwegen. We hebben al veel geld uitgegeven aan luchtreinigers en zelfs speciale planten aangeschaft, dus het loopt nog in de papieren ook. Het is gewoon onrechtvaardig dat boeren en bedrijven aan strenge milieueisen moeten voldoen, maar de buren kunnen je zo in de stank zetten”, aldus de familie Madderom.

,,We zijn de buurt ingegaan om zoveel mogelijk handtekeningen op te halen en hebben er zeggen en schrijven zes kunnen bemachtigen. Veel buren durven hun mond niet open te doen, al zijn er ook die er echt geen last van hebben. Buurtbemiddeling hebben we ook al ingeschakeld om toch afspraken met elkaar te maken, maar dat heeft tot op heden geen zoden aan de dijk gezet. We hopen echt dat er regels en sancties komen voor kachels die als hoofdverwarming gebruikt worden. We blijven doorstrijden en hopen op medestanders, want samen staan we sterk”, besluit de familie Madderom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie