Vrijwilligers gezocht voor ‘de volgende slag’

20 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Hun liefde voor de natuur staat buiten kijf, maar vooral vanuit nieuwsgierigheid en hun eigen specifieke kennis en vaardigheden zijn Gerlings en Lauwerier als vrijwilliger bij het Utrechts Landschap betrokken geraakt; Gerlings als voorzitter van de vrijwilligerscommissie Amersfoort en Lauwerier als secretaris. In het Informatiecentrum, dat is gevestigd in het Koetshuis, vertellen ze over de vele mogelijkheden vrijwilligerswerk te doen op het landgoed en over hun eigen motivatie.

Landgoed Stoutenburg heeft de afgelopen jaren een flinke metamorfose ondergaan. Nadat Het Utrechts Landschap tien jaar geleden Heerlijkheid Stoutenburg overnam van Natuurmonumenten, is dankzij de inzet van tientallen vrijwilligers veel veranderd. Vooral het aantal recreatieve voorzieningen voor wandelaars en fietsers is fors toe-29genomen en er worden excursies en themadagen georganiseerd om 29bezoekers kennis te laten maken met de rijke natuur en cultuurhistorie van het gebied. Volgens vrijwilligers Han Gerlings en Sanneke Lauwerier kan het gebied zelfs uitgroeien tot een heel belangrijke recreatieve trekpleister voor mensen uit Amersfoort, Hoevelaken en Leusden. ,,We willen nu de volgende slag maken”, zegt Gerlings, ,,maar om die ambitie te verwezenlijken hebben we flink wat meer vrijwilligers nodig.” door André van der Velde | Foto: Hans Verhorst

,,Ik houd ervan iets nieuws op te zetten en toen ik vijf jaar geleden las dat het Utrechts Landschap, waarvan ik donateur ben, een informatiecentrum wilde opzetten, leek het me leuk daarbij betrokken te zijn”, aldus Gerlings, die in Amersfoort onder meer de initiator is van het rondvaartbotenproject De Waterlijn. ,,En nu leer ik en passant heel veel boeiende dingen over de natuur, waartoe ik anders nooit zou zijn gekomen.”

Lauwerier knikt instemmend. Zij is er vier jaar geleden bij gekomen. ,,Ik woon in Leusden, maar kende dit gebied eigenlijk helemaal niet. Toen ik van de plannen hoorde, zocht ik contact met de vrijwilligerscoördinator van het Utrechts Landschap en is het balletje gaan rollen. Wat me erg aansprak is de combinatie van kennis vergaren in mijn eigen omgeving en het kunnen inzetten van vaardigheden vanuit mijn achtergrond als manager in de gezondheidszorg. Mijn drive is het toegankelijk maken van dit prachtige gebied voor andere mensen.” Inmiddels is boswachter Martijn Bergen aangeschoven. ,,Han is het ideeënbrein en Sanneke weet de boel op poten te zetten”, vat hij hun rol kort en bondig samen. ,,En Martijn”, vult Sanneke glimlachend aan, ,,enthousiasmeert ons allemaal, gestoeld op zijn enorme kennis van de flora en fauna in dit gebied.”

Boswachter Bergen beheert een gebied van zo’n 600 hectare, waaronder behalve Landgoed Stoutenburg ook Bloeidaal, het Lockhorsterbos, Bos Birkhoven, Kasteelbos Renswoude, het Broekerbos en Sandenburg vallen. Hij wordt bij zijn taken geholpen door door enkele beroepskrachten en vrijwilligers. In totaal werken zo’n 50 vrijwilligers op Landgoed Stoutenburg, verdeeld over vijf werkgroepen. Maar om het gebied nog toegankelijker te maken voor Amersfoorters, Hoevelakers en Leusdenaren, is volgens Gerlings misschien wel het dubbele aantal nodig. ,,Meer handen maken, maken meer werk”, licht hij toe. ,,En zorgen voor meer invalshoeken”, vult Lauwerier ad rem aan.

Het mooie van vrijwilliger zijn bij het Utrechts Landschap is volgens Bergen de vrijheid die vrijwilligers hebben om hun ‘ding’ te doen. ,,Je krijgt alle ruimte om creatieve ideeën die een link hebben met natuur of cultuurhistorie, uit te leven. We willen met elkaar bijvoorbeeld alle planten- en diersoorten zo optimaal mogelijk beheren. En het leuke van de werkgroepen is dat alle vrijwilligers hun eigen rugzakje aan kennis en ervaring meenemen, waardoor bijzondere ideeën en initiatieven ontstaan.” Lauwerier beaamt dat enthousiast. ,,Je werkt hier echt in de natuur, dat is het grote verschil met andere vrijwilligersorganisaties.”

De eerste werkgroep die extra bemensing kan gebruiken, is het informatiecentrum. Behalve voor allerhande informatie over de natuur en cultuurhistorie van het gebied, wandelpaden en fietsroutes, kunnen bezoekers daar ook terecht voor een kop koffie, thee of soep. Ook is er een sanitaire stop mogelijk. In het winkeltje zijn bovendien streekproducten te koop, zoals jam, honing en vruchtensappen. ,,We werken hier in tweetallen drie middagen per week”, vertelt Lauwerier, die zelf ook geregeld in het centrum meedraait. ,,De medewerkers van het informatiecentrum zijn als het ware het verlengstuk van de boswachter, die kan hier natuurlijk niet altijd zijn. Onze gastheren en -vrouwen hebben dan ook een stevige inhoudelijke opleiding gehad, ook op het gebied van omgaan met publiek.”

Ook de activiteitengroep kan nog flink wat extra versterking gebruiken. ,,De groep bestaat nu uit elf mensen, maar we zouden met gemak nog eens acht à negen mensen er bij kunnen gebruiken”, stelt Gerlings droogjes vast. ,,Doel is het bedenken en organiseren van activiteiten die mensen warm maken voor een bezoek aan Stoutenburg, met name ook kinderen.” Lauwerier aanvullend: ,,De grote klapper is de jaarmarkt in juni en komende lente wordt ook een vroegevogels-wandeling georganiseerd, met aansluitend ontbijt, maar er zijn nog veel meer mooie activiteiten in ontwikkeling. En het leuke is”, vervolgt ze enthousiast, ,,dat deze groep uit mensen bestaat, met allemaal hun specifieke kennis en belangstelling op het gebied van natuur en cultuurhistorie. De imkers hebben bijvoorbeeld met hun kennis en ervaring iets extra’s toegevoegd. Zo heeft Janny Jochemsen hier niet alleen een aantal bijenkorven neergezet, ook heeft ze voor een insectenwand gezorgd. Daarin kunnen solitaire insecten terecht. De wand heeft een echte meerwaarde, met name ook voor de biologische moestuin bij het kasteel.”

De activiteitengroep heeft trouwens ook nog dringend een nieuwe coördinator nodig. Gerlings: ,,We zoeken iemand die het leuk vindt om creatievelingen te begeleiden en ervoor te zorgen dat ze hun keuzes kunnen maken, die uitvoeren en evalueren om vervolgens weer met nieuwe plannen te komen.”

Op Landgoed Stoutenburg zijn niet alleen creatievelingen en meedenkers nodig, benadrukt Bergen. ,,We hebben ook mensen nodig die het heerlijk vinden om met het verstand op nul een ochtend in de week in het bos te zagen. Zij hoeven geen opleiding te volgen, maar kunnen meteen aan de slag.” De leden van de veldwerkgroep helpen de boswachter en zijn veldwerkers bij het beheer van het bos. ,,Daarbij gaat het onder meer om bijvoorbeeld, het onderhouden van de wandelroutes, takken die over de paden liggen weghalen, houtzagen voor de singels, de hooiveldjes geschikt houden voor reeën het opbaggeren van bladeren uit de poel”, aldus Gerlings. ,,Momenteel bestaat de groep uit vierentwintig vrijwilligers, maar kunnen makkelijk nog een aantal gebruiken.”

De vierde groep vrijwilligers wordt gevormd door de gidsen. ,,Op Landgoed Stoutenburg kunnen ook lange wandelingen worden gemaakt en omdat veel bezoekers het leuk om in een groep te wandelen, kunnen ze gebruikmaken van onze gidsen”, licht Lauwerier toe. ,, Ook is er een begeleide fietstocht van 14 km door de regio. ,,We hebben negen gidsen die heel veel kunnen vertellen over de bijzonderheden van dit gebied. Omdat we de mogelijkheden meer willen promoten en het de bedoeling is dat het aanbod van wandel- en fietstochten uitgebreid wordt, kan ook deze groep nog extra hulp gebruiken.”

Het laatste groepje is heel klein en heel specifiek. Gerlings: ,,Dit landgoed heeft een enorme geschiedenis. In een heel klein clubje denken we na over hoe we telkens een bijzonder stuk geschiedenis van deze plek boven water kunnen halen én beleefbaar maken. Bijvoorbeeld door het inrichten van een tentoonstelling en de historische plekken opnemen in wandel- en of fietstochten.”

In het groepje zit schrijfster Lia van Burgsteden. Zij heeft een boek geschreven over Lucia van Lilaar, de rijke kasteelvrouwe van Stoutenburg rond 1800. ,,Iemand met interesse in de lokale geschiedenis en meer te weten wil komen over de cultuurhistorie van dit landgoed, is van harte welkom.”

uWie bij het Utrechts Landschap aan de slag wil als vrijwilliger, kan contact opnemen met Irene van den Broek, 030 - 2219995 (ma, di, do). Meer info op www.utrechtslandschap.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie