‘Geen criminele jeugdbendes’

13 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Voor het probleemgedrag van de jongeren is niet één oorzaak aan te wijzen Veel van de jongeren hebben naast de problemen op straat, ook problemen thuis, op school of zijn werkloos. ,,De groep in Randenbroek is vooral een overlastgevende hanggroep, waarvan sommige ‘hangende’ jongeren bij ons bekend zijn op strafrechtelijke wijze’’, vertelt politiewoordvoerder Hogeveen. Vooral in de nachtelijke uren is er in Randenbroek sprake van geluidsoverlast, provocerend gedrag en vervuiling op de plekken waar de jongeren hangen. ,,Op dit moment gaat het goed,’’ vertelt de politiewoordvoerder. ,,Er zijn weinig aangiften.’’ Dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met het winterweer. De afgelopen weken heeft de politie in Randenbroek en meer specifiek in de Weberstraat gesurveilleerd. Er werden geen strafbare feiten geconstateerd die direct tot de jeugdgroep te herleiden zijn.

Gezamenlijke aan-pak om situatie te verbeteren AMERSFOORT - Jeugdgroepen in Randenbroek en Schuilenburg veroorzaken overlast. In Randenbroek concentreert de overlast zich hoofdzakelijk in en rondom de Weberstraat. In Schuilenburg is er een groep rond het Operaplein. Een deel van de groepen houdt zich bezig met criminele activiteiten, maar volgens de politie gaat het niet om bendes. ,,Er zijn geen criminele jeugdbendes in Amersfoort’’, stelt ook coördinator Nico Haasnoot van het ambulante jongerenwerk van de Stichting Welzijn Amersfoort (SWA). Politie, jongerenwerk, hulpverlening en Openbaar Ministerie volgen een gezamenlijke aanpak om de situatie te verbeteren. In de hele stad zijn er zes ‘overlastgevende’ en twee ‘hinderlijke’ jeugdgroepen.

door John Spijkerman

De jeugdgroep in Randenbroek bestaat uit zo’n twintig vooral Marokkaanse jongeren. De gemeente classificeert de groep als overlastgevend. Eigenlijk gaat het om verschillende subgroepjes in plaats van eén groep, stelt Nico Haasnoot. Samen met politie, jongerenwerk, hulpverlening en Openbaar Ministerie wordt een gemeenschappelijke aanpak gevolgd om de situatie te verbeteren. Er wordt gekeken naar een alternatieve hanglocatie voor de jongeren in wijkcentrum Het Klokhuis. Verwacht wordt dat daarmee de overlast op straat zal afnemen. De gemeente gaat in 2010 in Randenbroek werken met straatcoaches, toezichthouders, die kennis hebben van de straatcultuur. De politie probeert contacten te leggen met de ouders van de jongeren. Er wordt ook geprobeerd de bewoners in de wijk in contact te brengen met de overlastgevende groep. ,,We hopen dat ze meer begrip voor elkaar krijgen en dat de angst kan worden weggenomen. Op dit moment gaat het uitstekend’’, zegt Hogeveen.

In Schuilenburg bestaat de jeugdgroep uit 20 tot 25 personen, denkt de politiewoordvoerder. De overlast bestaat vooral uit ‘hangen’ en het vervuilen van portieken. Door de politie wordt gericht gesurveilleerd. Een aantal leden van de groep is bij justitie bekend vanwege criminele activiteiten. De samenstelling van de groep is zeer divers. ,,Enkelen zijn bekend vanwege hun drugsgebruik of drugshandel, inbraak en één keer beroving.’’ De groep bestaat met name uit Marokkanen, maar er horen Turken, autochtone Nederlanders en een Pakistaan bij.

In Schuilenburg hebben de jongeren hun eigen chill-ruimte op het Operaplein. ,,Dat heeft ervoor gezorgd dat volwassenen in de buurt zich veiliger voelen in hun eigen buurt. De overlast is erg afgenomen’’, weet Nico Haasnoot. Hij is coördinator van het ambulante jongerenwerk voor de Stichting Welzijn Amersfoort (SWA). Haasnoot was ook jongerenwerker in Randenbroek-Schuilenburg. Vooral de groep tussen 14 en 18 jaar zorgt voor overlast. De grootste overlast van jongeren is in juni/juli. Ze staan dan tot diep in de nacht op straat.

Haasnoot kan zich goed voorstellen dat het raar overkomt op buurtbewoners als jongeren beloond worden voor hun afwijkende gedrag. ,,Soms is het moeilijk uit te leggen dat we weer een extra avond gaan organiseren. Maar zo’n eigen ruimte is een middel om jongeren tot ander gedrag te krijgen en om ze te laten participeren in de maatschappij.’’ Deelname aan de maatschappij is ook de achtergrond voor het zakgeldtraject dat SWA heeft voor jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. Voor een klusje, zoals het schoonmaken van schoolpleinen of portieken krijgen de jongeren dan 3,50 euro per uur. ,,We laten ze wennen aan werken en aan het op een eerlijke manier verdienen van geld. We willen de jongeren erbij betrekken.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie