Stichting Wak helpt (water) vogels

13 januari 2010 om 00:00 Nieuws

,,Van jongsaf ben ik al gek met dieren. Tijdens de twee strenge winters van 1995/1996 en 1996/1997 bleek dat er op bepaalde plaatsen grote concentraties watervogels waren, die niet of nauwelijks werden bijgevoerd. Het ging hier om tientallen zwanen, honderden eenden, een groep van wel veertig hongerige reigers en een niet te tellen aantal meerkoeten. Met in het achterhoofd het idee ‘samen staan we sterk’, hebben we als vrijwilligers de krachten gebundeld, zodat het nu mogelijk is twee keer per dag bij te voeren.

HOOGLAND - In 1997 richtte Ingrid van der Linden, toen nog woonachtig in Hilversum, Stichting Wak op. Inmiddels woont zij al ruim 6 jaar in Hoogland en is Ingrid ook hier en in Amersfoort actief bezig met de wintervoedering aan deze koudeslachtoffers. Want hoeveel plezier wij ook beleven aan sneeuw en ijs, voor de vogels en andere dieren is het crisistijd. door Carole Kuis

Als de zon opkomt en voor zonsondergang trekken we er met z’n allen op uit. De groep telt nu ruim 24 vrijwilligers, maar we kunnen dringend nieuwe leden gebruiken en inzetten. Evenals donaties en giften, om de vogels de barre winter door te helpen.

Met een donatie van 20 euro kunnen mensen bijvoorbeeld een wak voor één dag sponsoren. Voor dit bedrag worden de dieren bij dat wak helemaal voorzien van graan, maïs en bruin brood, hetgeen al zoveel verschil maakt”, aldus de enthousiaste Ingrid. Er gaat per dag in deze lange vorstperiode die, als we de voorspellingen moeten geloven, nog zeker twee weken aanhoudt, veel voer doorheen.

,,Om een idee te geven, we voeren per dag vis en ruim vierhonderd eendagskuikens aan de reigers, zes zakken graan en ruim vijfhonderd gekruimelde broden aan de eenden en meerkoeten. Mensen bedoelen het soms goed, door een sneetje brood aan de eenden te voeren. Maar dan duiken er een paar honderd eenden bovenop en verwonden elkaar. Kruimel het altijd thuis en niet bij het wak. Ze hebben al hun energie nodig. En trek ook niet aan de dieren wanneer ze vastgevroren zitten aan het ijs. Bel mij of de dierenambulance.

Wat zo bijzonder is, is dat de vogels elke dag wachten, ze rekenen op ons en herkennen de auto. Als ik aan kom rijden, komen ze er al aan. Het geeft zoveel voldoening en ieder dier dat we kunnen redden is heerlijk. We werken ook samen met de Vogelopvang in Woudenberg. Zij hebben een hele leuke website met tips over het bijvoeren van water- en tuinvogels.

De winterse omstandigheden overvallen onze gevleugelde vrienden, ze trekken minder weg en worden dan ineens met deze intense kou geconfronteerd. Deze winter is het echt extreem lang koud en zonder extra steun kunnen we niet op deze voet blijven doorvoeren, hoe graag we het ook zouden willen. We hopen dan ook oprecht, dat nieuwe vrijwilligers en donateurs zich zullen aanmelden. Mensen mogen mij ook altijd bellen voor informatie of wat voor vragen dan ook.

We hebben met name vrijwilligers nodig voor voederplekken in Amersfoort, Leusden, Vathorst en Nijkerk. De nood is hoog, dus meldt u aan. Iedere gift is welkom en samen helpen we de vogels de winter door. Namens de dieren alvast onnoemelijk bedankt”, besluit de bevlogen Ingrid.

u Voor informatie:

Stichting Wak

E- mail stichtingwak@gmail.com

Postbank 77.38.292

Ingrid van der Linden: 06 - 23842997.

E- mail ingridvanderlinden@gmail.com

Kijk ook op www.vogelopvangwoudenberg.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie