‘Er wordt te weinig echt geluisterd’

13 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Na vier jaar afwezigheid doet D66 weer mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amersfoort. Lijsttrekker is Pim van den Berg (54), nu nog raadslid van Jouw Amersfoort, de partij die vier jaar geleden ontstond uit Leefbaar Amersfoort en D66.

Naam: Pim van den Berg Geboren: 8 juni 1955 Gezin: samenwonend met Anda Poortman en vader van Noeri (19) en Jasper (17) Beroep: zelfstandig interimmanager Hobby’s: zeilen, lezen, film, wielrennen In gemeenteraad sinds: 2006 Politiek actief sinds: 2000

Jouw Amersfoort is inmiddels opgegaan in D66, dat zich nu weer lokaal moet bewijzen. ,,Ik heb de gedrevenheid om een sterk D66 neer te zetten, een partij die goed luistert naar wat de Amersfoorters willen”, aldus Van den Berg. ,,Er wordt door de gemeente te weinig echt naar de Amersfoorters geluisterd en te weinig teruggeschakeld waarom iets op een bepaalde manier is besloten. Ja, er wordt veel informatie uit de wijken gehaald, maar er wordt op heel selectieve wijze mee omgegaan. De gemeente lijkt de inwoners van Amersfoort vooral te gebruiken om de eigen plannen vorm te geven.”

Een voorbeeld daarvan is volgens de D66-voorman de gemeentelijke zoektocht naar geschikte locaties voor de vestiging van twee hostels voor dak- en thuislozen. ,,Er was een heel inspraaktraject geweest toen het college op het laatste moment met een eigen oplossing kwam. Zo werden alle mensen die hadden ingesproken gebruuskeerd.” Hij laat een korte stilte vallen. ,,Dat was een fundamentele misser. Door mensen niet serieus te nemen, hun belangen te negeren en besluiten niet terug te koppelen, raken ze teleurgesteld in de politiek en ben je ze kwijt.”

Een ander punt waarvoor D66 Amersfoort zich sterk maakt, is het behoud van groen. Van den Berg: ,,Daarbij gaat het onder meer om Hoogland-west, Vathorst Noord en het Heiligenbergerbeekdal. Groen wil trouwens niet zeggen dat het ecologisch onbereikbaar moet zijn. Het kan wel degelijk worden gebruikt om te recreëren of te sporten. Maar het groen moet niet worden gezien als een mogelijkheid om er woningen of kantoren te bouwen.” Hij benadrukt in dat verband dat zijn partij tegen de budgetneutraliteit is, oftewel het besluit dat de ontwikkeling van het nieuwe ziekenhuis aan de Maatweg niet meer mag kosten dan de bebouwing van de oude ziekenhuislocaties oplevert. ,,Het Heiligenbergerbeekdal moet groen blijven. Hoe? Misschien moet nog beter worden gezocht naar Europese subsidies.”

Als derde speerpunt noemt Van den Berg het onderwijs. ,,Amersfoort moet zich diep schamen dat het er niet in slaagt te berekenen hoeveel schoolruimte in de toekomst nodig is, waardoor we elk jaar weer worden geconfronteerd met noodlokalen.” Ook zouden meer instellingen voor hoger onderwijs moeten worden binnengehaald, in elk geval meer HBO-opleidingen. ,,Die zijn een must. We missen met node hoger opgeleiden tussen de 18 en 24 jaar. Die groep kan hier niet voldoende terecht, terwijl die jongeren juist belangrijk zijn voor je creativiteit, economie en ondernemerschap.”

Verder zal wat D66 betreft niemand zich aan onderwijs kunnen onttrekken. ,,Iedereen die van school komt moet een startkwalificatie hebben. Heb je die niet, blijf je op school. Alleen zo pak je spijbelen en vroegtijdig schoolverlaten aan en voorkom je dat mensen geen kans hebben op de arbeidsmarkt.”

Van den Berg verwacht dat D66 op 3 maart vijf zetels haalt. ,,We zijn een partij die jongeren aanspreekt, een partij die aangeeft hoe iets wel kan, in plaats van op te sommen wat allemaal niet kan. Waarom Amersfoorters op D66 moeten stemmen? Als ze vinden dat het individu meer ruimte moet krijgen, als ze gaan voor een tolerante stad, als ze vinden dat talent zich moet ontwikkelen en”, besluit hij, ,,als ze durven te vernieuwen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie