Leegstand op De Hoef schrikbarend

13 januari 2010 om 00:00 Nieuws

,,In Amersfoort staat 15 procent van de kantorengebouwen leeg. Dat is net boven het landelijke gemiddelde van 13 procent, maar ver boven de relatief lage leegstand van de stad Utrecht van 8 procent.” Dat stellen Remko Kempen Partner bij DTZ Zadelhoff en Joost Eggink makelaar bij DTZ Zadelhoff Utrecht, het makelaarskantoor dat adviseert en bemiddelt op het gebied van commercieel onroerend goed.

AMERSFOORT - Wie over bedrijventerrein De Hoef in Amersfoort-Noord rijdt, ontkomt niet aan een troosteloos gevoel. De vele kleurige reclameborden van makelaarskantoren geven het probleem feilloos aan: een fors aantal kantoren staat geheel of gedeeltelijk leeg. Het probleem geldt voor heel Amersfoort, waarin totaal zo’n 140.000 m2 leegstaat, maar De Hoef springt er volgens makelaarskantoor DTZ Zadelhoff in negatieve zin uit. Toch zijn er nadrukkelijk ook positieve ontwikkelingen. Tekst en foto’s: André van der Velde

Bedrijventerreinen De Hoef, Calveen en De Brand hebben volgens hen het zwaarst te kampen met de leegstand. ,,Van het totale leegstandspercentage van 15 procent, bevindt zich 63,5 procent op De Hoef en 36,5 procent in het centrum/stationsgebied”, licht Eggink toe.

‘Footloose’

Dat het gros van de leegstand in Amersfoort op De Hoef voorkomt, heeft volgens Kempen te maken met het type bedrijven dat zich zich daar wil vestigen. ,,Bedrijven die daar neerstrijken zijn over het algemeen ‘footloose’, dat wil zeggen dat ze zich niet hechten aan een bepaalde gemeente, maar vooral kijken naar bijvoorbeeld de centrale ligging en de goede bereikbaarheid. Het maakt die bedrijven dan ook niet zoveel uit of ze zich in Hilversum of Baarn vestigen. Daarbij komt dat het voornamelijk gaat om bedrijven in de zakelijke dienstverlening en ICT. Met name ICT-bedrijven hebben de laatste 15 jaar veel te lijden gehad van de ‘internet-bubbles’ en daar is de economische crisis nog eens bovenop gekomen.”

Positieve ontwikkelingen

Toch zien Kempen en Eggink ook heel positieve ontwikkelingen, zowel op De Hoef als in de rest van de stad. ,,Bureau Veritas, Sogeti en LowLands hebben zich de afgelopen 24 maanden heel bewust op De Hoef gevestigd. Daarbij gaat het in totaal om 11.000 vierkante meter.”

De leegstand rond het Stationsgebied en de binnenstad is volgens DTZ Zadelhoff de afgelopen twee jaar gedaald. Daaraan is de komst van grote bedrijven als FrieslandCampina, Veilig Verkeer Nederland, ILocal, Thieme Meulenhoff debet. Het gaat daarbij in totaal om 29.000 vierkante meter. ,,Vooral de komst van FrieslandCampina is een enorme opsteker voor Amersfoort. De leegstand is door dat bedrijf met één klap met 20.000 vierkante meter gedaald en het bedrijf zorgt bovendien voor zo’n duizend arbeidsplaatsen.”

Dat de leegstand rond het station lager is dan op bedrijventerrein De Hoef heeft meerdere oorzaken. ,,Dat komt in eerste instantie omdat rond centraal stations altijd veel instellingen zitten die niet of in elk geval minder afhankelijk zijn van de economie, zoals stichtingen en verenigingen. Die deinen minder mee op de golven van de economie dan commerciële bedrijven. Zij vestigen zich heel bewust in de buurt van grote stations in verband met de bereikbaarheid per trein en de hoge parkeernorm”, legt Kempen uit. ,,Daarbij komt dat bij het Centraal Station van Utrecht geen enkele vierkante meter meer te vinden is. Daardoor is het stationsgebied van Amersfoort meer in beeld gekomen.”

Hoewel Kempen en Eggink denken dat de economie dit jaar verder bijtrekt, is het herstel op de kantorenmarkt een kwestie van jaren. ,,We verwachten dit jaar geen vraagexplosie.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie