Relletje rond ACC-Jouw Kerk

6 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Goldschmeding werd afgelopen vrijdag door lezers van Goedgelovig.nl verkozen tot winnaar van de Gouden Bikini 2009. De prijs is vernoemd naar een levensgrote billboard van een vrouw in een bikini, die in 2007 in Utrecht zou worden opgehangen. Het bezwaar dat het Utrechtse ChristenUnie-raadslid Mirjam Bikker maakte tegen de Hunkemöller-reclame, was voor Goedgelovig.nl aanleiding een prijs in het leven te roepen tegen ‘moralistisch kleinchristelijk activisme’. De gouden bikini, een engeltje in een bikini, staat symbool voor wereldvreemdheid van een christelijke organisatie.

‘Cameraploeg Goedgelovig.nl lastiggevallen’ AMERSFOORT - De uitreiking van de Gouden Bikini aan de Amersfoortse dominee Gertjan Goldschmeding is zondag ontaard in een relletje. Verslaggevers van de satirische christelijke website Goedgelovig.nl wilden de prijs aan de voorganger van ACC-Jouw Kerk overhandigen, die landelijke bekendheid heeft gekregen omdat hij de pedagogische tik als opvoedingsmethode predikt en verdacht wordt van kindermishandeling. Kerkgangers en ordedienstmedewerkers voorkwamen de uitreiking, werden handtastelijk en pakten de camera en mobiele telefoon van de verslaggevers af.

door André van der Velde

Verslaggever Leopold Turyn toog zondagochtend samen met een cameraman naar de kerk om het beeldje aan Goldschmeding te overhandigen en daarvan een reportage te maken. Dat verliep heel anders. De kerkgangers werden handtastelijk en rukten met geweld de camera en een mobieltje uit handen van het tweetal. Daarbij is de videotape in beslaggenomen. De prijs heeft het geweld niet overleefd..

De gang van zaken heeft Turyn erg verbaasd. ,,Het is een ludieke prijs, een kwinkslag in de geest van de website. Als je er op een sportieve manier mee omgaat, is er niks aan de hand. Neem gewoon de prijs in ontvangst, zeg ‘bedankt’ en vervolgens ‘tot ziens’. Dat is alles. Maar wat ze nu hebben gedaan is heel overdreven, heel krampachtig.”

Wat Turyn vooral stoort, is dat de kerk via persbureau ANP heeft laten weten dat hij kinderen en volwassenen van de kerk zou hebben geschoffeerd door provocerende vragen te stellen. ,,Worden jullie ook zo vaak in elkaar geslagen?, vroegen ze aan de kinderen. Dat ging ons te ver. Dus hebben we de camera afgepakt en de tape eruit gehaald. Maar van bedreiging was geen sprake”, aldus een woordvoerster van de kerk.

,,Dat zijn leugens”, reageert Turyn. ,,Die vraag heb ik absoluut niet aan kinderen gesteld.Ik heb er heel bewust voor uitgekeken zulke vragen te stellen. We hebben ook niemand gestalkt. Toen we vooraf niet welkom waren, hebben we op de parkeerplaats gewacht tot de dienst was afgelopen. Na afloop van de dienst wilden we naar binnengaan, maar een aantal mensen van de kerk kwam op ons af. Zij begonnen ons te intimideren en werden handtastelijk.”

De twee verslaggevers hebben zondag geen aangifte gedaan bij de politie. ,,We wilden het verhaal niet verder opblazen”, aldus Turyn. ,,Maar nu de kerk zulke onwaarheden vertelt, heb ik daarvan spijt. Als ze de tape niet terug geven, doen we wellicht alsnog aangifte.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie