‘Het is ronduit schofterig’

6 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Dekker ligt al twintig jaar aan de Neonweg. ,,Het zijn gewoon legale plaatsen. We hebben een huurcontract met de gemeente. Ik betaal 450 euro per jaar.’’ De gemeente wil dat de woonschippers langs de Neonweg en in de insteekhaven verhuizen naar elders. Dit in verband met allerlei regelgeving. De gemeente wil Dekker een nieuwe plek toewijzen aan de Havenweg. Volgens Dekker gaat hij er behoorlijk op achteruit. Aan de Neonweg is de Eem twee keer zo breed als aan de Havenweg en heeft hij geen overburen, die hij straks wel krijgt. ,,We gaan daar 500 euro betalen plus een extra opslag per meter lengte. Ik betaal straks drie keer zoveel.’’

Woonschipper in de clinch met gemeente AMERSFOORT - Woonschipper Erik Dekker voelt zich ‘onbeschoft besodemieterd’ door de gemeente Amersfoort. Dekker heeft een ligplaats langs de Neonweg en is één van de schippers die moet verhuizen naar een andere ligplek. De financiële vergoeding die hem daarvoor wordt geboden, ligt volgens hem een stuk lager dan de compensatie waarover vóór de zomervakantie overeenstemming was bereikt.

door John Spijkerman

Dekker heeft een taxatierapport laten opstellen door bureau Duursma Versluis om te kijken wat de waardevermindering is als hij zijn plek aan de Neonweg moet inruilen voor de Havenweg. ,,Uit dat rapport komt naar voren dat het verschil 45.000 euro bedraagt. De gemeente Amersfoort liet een taxatierapport uitvoeren door Hofman Schepen, maar daaruit bleek dat er helemaal geen sprake was van waardevermindering. Volgens de gemeente hoeft er nul euro worden betaald. Dekker stelt dat de zaken verkeerd worden voorgesteld in het gemeentelijke taxatierapport. ,,Ik woon hier tussen de watervogels. Daar kom ik op een industrieterrein terecht. Hier zit ik aan de rand.’’

Dekker merkt op dat onderhandelaar Moens die namens de gemeente de onderhandelingen met de woonschippers voerde, in zijn eerste rapport was uitgegaan van een vergoeding van 50.000 euro voor schippers die moesten verkassen. In een tweede rapport van Moens werd dit bedrag verlaagd naar 35.000 euro. ,,Met de vakantie waren we opgehouden te praten bij 35.000 euro. Dat was het resultaat van de bemiddelaar. Daarmee hadden wij al 15.000 euro ingeleverd’’, briest Dekker.

Groot was Dekkers verbazing toen bleek dat de gemeente na de vakantie terugkeerde naar het oorspronkelijke voorstel en geen compensatie wilde geven. Uiteindelijk werd er een vergoeding van 20.000 euro geboden. ,, Maar ik wil dat er recht wordt gedaan aan de motie van de raad. Die heeft Moens niet voor niks aan het werk gesteld.’’ Het voorstel van de gemeente wordt nu volgens Dekker ‘verkocht’ als het werk van bemiddelaar Moens, maar komt uit de koker van de afdeling Stedelijk Beheer en Ontwikkeling (SBO). ,,Blijft het bij die 20.000 euro dan ga ik voorlopig geen verhuiskaartjes versturen. Vóór 2011 moeten we weg zijn. Dan heeft te maken met de verruiming van de rioolwaterzuivering.’’ Als de woonschepen langs de Neonweg blijven liggen, moet de provincie bij de uitbreiding van de zuivering dure extra maatregelen nemen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie