‘Ik wil mijn stem laten horen’

6 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Bert Koster (58) is de verrassende lijsttrekker van de NCPN. Waar Hein van Kasbergen, die de afgelopen twee verkiezingen de koppositie op de lijst invulde, werd verwacht, kwam de partij op te proppen met de naam van de buschauffeur uit Vathorst. ,,Als ik in de gemeenteraad kom, ben ik de enige met werkkleding, de anderen hebben alleen een versleten broek van het zitten”, verwijst hij naar de beroepen van de huidige raadsleden. De start van Koster in de gemeentepolitiek is opmerkelijk te noemen. ,,Ik ben door de PvdA gevraagd mee te praten over hun verkiezingsprogramma. Zij zijn me op het spoor gekomen via de website van deze krant, www.stadamersfoort.nl. Daarop reageer ik vaak op allerlei zaken. Dat sprak ze kennelijk aan. Daarom ben ik in oktober ook lid geworden van die partij, dat moest. Maar dat meepraten werd een farce. Ik kan me vinden in veel punten van de BPA, maar bij die partij mocht ik nummer 34 worden op de lijst ofzo. Daarvoor doe ik het niet”, aldus Koster. ,,En toen raakte ik in contact met Hein van Kasbergen. Ook via de site van De Stad Amersfoort. Hij bood mij een plaats aan op de lijst van de NCPN, daar ben ik op ingegaan. Het is niet mijn ambitie in de raad de komen, maar om mijn stem te laten horen. Ik laat als cabaretier al vijftien jaar mijn stem horen, maar er zijn meer mogelijkheden om zaken aan te kaarten en tot een oplossing te komen.”

Naam: Bert Koster Geboren: 23 februari 1951 Gezin: mantelzorger voor vriendin Beroep: buschauffeur/stand up comedian Hobby: maatschappijkritisch cabaret In gemeenteraad sinds: nvt Politiek actief sinds: niet geweest

Ondanks dat het niet zijn ambitie is in de gemeenteraad te komen, heeft Koster wel duidelijk voor ogen wat hij wil veranderen als hij een raadszetel weet te bemachtigen. ,,Ik wil dingen helder krijgen. Ik heb een aantal raadsvergaderingen bijgewoond. Twee mensen zijn dan met elkaar aan het debatteren, maar weten op een gegeven moment niet meer waar het over gaat. Daarnaast moet de woningbouw anders. Zoals de bouw van Vathorst is gegaan, ik zou daar vooraf schande over hebben gesproken. De gevestigde politieke partijen zeggen in hun huidige programma’s niet voor niets ‘dat had anders gemoeten’.”

Een ander belangrijk punt van de NCPN is de ontprivatisering van van gemeentelijke diensten. ,,Neem het energiebedrijf. Vroeger vroegen ze drie cent per Kilowatt en kwam de stroom ook gewoon uit het stopcontact. Toen hoorde je nooit iets van ze. Ze adverteerden niet. Mensen moeten inzien dat zij betalen voor die flauwekul. In Vathorst levert alleen Eneco, daar kunnen we niet eens kiezen. Mijn kracht is met simpele voorbeelden laten zien in wat voor rare wereld we leven. Dat komt allemaal door het kapitalisme. Er zijn nu generaties die denken dat het zo hoort en dat het niet verandert, maar dat is niet zo”, aldus Koster.

Volgens Koster is het communisme nog wel degelijk van deze tijd. ,,We willen meer produceren en verdelen naar behoefte. Nu wordt gaat dat op een andere manier, de schaarste wordt zo alleen maar groter en de rijken alleen maar rijker. Het communisme komt terug, al is hij nooit weggeweest. De term kreeg een negatieve lading door de Koude Oorlog. Nu is dat hopelijk over. Maar andere partijen zoals GroenLinks en de PvdA komen ook voort uit het communisme. Misschien moeten zij maar opgaan in de NCPN.”

Bert Koster heeft geen enkele politieke ervaring en woont pas sinds juni in Amersfoort. Daarom is hij blij met de rol van Hein van Kasbergen. ,,Hein is mijn coach. Hij is al vijftien jaar betrokken bij de lokale politiek. Ik zie hem als adviseur en luisterend oor.” Overigens is de NCPN nog op zoek naar Amersfoorters die zich willen inzetten voor de partij en mogelijk zelfs op de kieslijst willen plaatsnemen.

Zoals elke partij hoopt ook de NCPN op zetels. Of: ,,Als je ervan uitgaat dat je er niet inkomt, moet je ook niet op de lijst gaan staan. Ik wil graag in de gemeenteraad. We hebben de crisistijd mee, dus wie weet.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie