'Een tamme kastanje mag dan wel tam wezen, maar..." (+ video)

9 februari 2009 om 00:00 Nieuws

RUSTENBURG - Zo'n zestig kinderen uit groep 7 en 8 van basisschool De Kinderhof uit Rustenburg hebben woensdag wethouder Hans van Daalen (Stedelijk Beheer) geholpen bij het planten van nieuwe boompjes in het Waterwingebied. Dat deden zij in het kader van de 54ste Nationale Bomenplantdag, die dit jaar als thema had 'Bomen maken onze buurt'.

door André van der Velde

Al geruime tijd voordat de wethouder de eerste boom zou planten, stonden de leerlingen in de eerste echte lentezon al te trappelen van ongeduld. De scheppen stonden klaar, de boompjes lagen op de plekken waar ze de grond in moesten en ze hadden allemaal een stoer geel Bomenplantdag T-shirt aan.

Wethouder Van Daalen hield zijn toespraak kort en krachtig. ,,Dit mooie stukje Amersfoort is een belangrijk gebied voor Liendert en Rustenburg en voor jullie om te spelen. Het planten van extra bomen is goed voor de natuur en de gezondheid van iedereen."

Aannemer Jan de Groot legde de kinderen vervolgens op pakkende wijze uit hoe je eigenlijk een boom moet planten. ,,Je moet hem bij de lurven pakken", zei hij, terwijl hij dat meteen demonstreerde door een boompje, eigenlijk niet meer dan een tak met onderaan een bosje wortels, in het midden beet te pakken. ,,Ze moeten vervolgens met de wortels helemaal het gat in, dan doe je de grond er weer op en moet je goed aanstampen. Dat is heel belangrijk, als je dat niet goed doet heb je het risico dat ze weglopen", hield hij de geboeid luisterende kinderen voor. ,,Zo'n tamme kastanje mag dan wel tam wezen, maar..."

Samen met Sophie, Zino en Amanda plantte Van Daalen vervolgens de eerste boom en kon het feest beginnen. De leerlingen verspreidden zich in groepjes over het gebiedje in het noordelijke deel van het Waterwingebied, waar vorig jaar mei door de storm talloze populieren zijn omgewaaid. De Groot keek glimlachend naar het enthousiasme. ,,In totaal zal in het waterwingebied een kleine 3000 bomen en struiken worden geplant. In heel Amersfoort gaat het om ruim 16.000 exemplaren die de komende twee weken de grond ingaan, onder meer bij Nimmerdor, Klein Zwitserland en het Belgenmonument", licht hij toe. ,,Om de diversiteit van het gebied te vergroten en om voor meer vogels en insecten te zorgen, worden vooral bomen en struiken geplant als monnikskap, lijsterbes, sleedoorn, hazelaars en tamme kastanjes."

Ondertussen zijn de kinderen druk in de weer met het planten van bomen. Niet altijd een eenvoudige klus. ,, Het valt niet mee om een gat te graven", zegt Kirsty die samen met Benthe en Demi probeert de schop in de rond te krijgen. ,,Er zitten veel wortels in de grond. Maar we hebben er wel al een aantal geplant hoor, we kunnen natuurlijk niet thuiskomen zonder een boom te hebben geplant", lacht ze.

Waar nodig hielpen leerkrachten met het graafwerk. ,,Wij vonden het heel belangrijk dat de kinderen die hier wonen en hier naar school gaan, bewuster zijn van hun natuurlijke omgeving", licht leerkracht Ramon van de Beek de betrokkenheid van de school toe, nadat hij een gat gegraven heeft. ,,De grote storm van vorig jaar heeft veel verwoest. Door de leerlingen deel uit te laten maken van het herstel van de natuur, worden ze bij hun eigen buurt betrokken. Laat ze maar van die digitale snelweg afstappen en hier een bospad opstappen."

Na afloop kregen alle leerlingen een oorkonde van de Vrienden van het Waterwingebied.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie