Ontslagen bij Omroep Amersfoort

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

,,We balanceerden al jarenlang op de rand van de mogelijkheden”, licht Groenendijk de noodzaak van de maatregelen toe. toe. ,,De inkomsten van de Omroep zijn heel grillig en we zijn buitenproportioneel afhankelijk van commerciële inkomsten. Twee jaar geleden, nadat we de zendmachtiging hadden gekregen, zochten we daarom al samenwerking met het AD/Amersfoortse Courant en RTV Utrecht. Uiteindelijk bleef RTV Utrecht over.”

Verregaande samenwerking met RTV Utrecht AMERSFOORT - Omroep Amersfoort gaat drastisch reorganiseren en tegelijkertijd nauwer samenwerken met RTV Utrecht. Bijna tweederde van het aantal medewerkers wordt ontslagen of krijgt geen contractverlening. De maatregelen zijn volgens bestuursvoorzitter Ben Groenendijk nodig om de al jaren wankele financiële positie van de omroep grondig te verbeteren. De samenwerking met RTV Utrecht moet leiden tot een dagelijks Amersfoorts nieuws-programma. Mediawethouder Arriën Kruyt laat weten blij te zijn met de samenwerking.

door André van der Velde

Groenendijk spreekt nadrukkelijk van een verregaande samenwerking. ,,Er is zeker geen sprake van een fusie of overname. We hebben een contract met een andere partij die voordeel ziet in een samenwerking met ons en wij met hen. Er zal worden uitgezonden onder de vlag van Omroep Amersfoort en ons bestuur blijft verantwoordelijk.”

Omroep Amersfoort en RTV Utrecht werken al samen op het gebied van met name radio. Nu zal ook een gemeenschappelijke nieuwsredactie worden opgericht. Deze zal uit vier medewerkers bestaan en werken vanuit Amersfoort.

,,Twee redacteuren van Omroep Amersfoort en twee redacteuren van RTV Utrecht gaan samen een dagelijks nieuwsprogramma maken”, licht directeur Paul van der Lugt van RTV Utrecht toe. ,,Een van de nieuwslezers van RTV Utrecht gaat het programma presenteren.”

Hoe het nieuwe televisieprogramma er precies uit gaat zien, is nog onduidelijk. Van der Lugt: ,,Er liggen enkele blauwdrukken voor het format van het programma. Daaruit moeten we nog een keuze maken. Maar we denken in elk geval aan enkele volwaardige reportages en wat kortere berichten.”

Het nieuwe televisieprogramma moet per 1 april 2010 dagelijks worden uitgezonden.

De maatregelen betekenen dat het professionele deel van Omroep Amersfoort drastisch wordt teruggebracht. Vier vaste medewerkers worden per 1 april ontslagen. Het gaat om een journalist, de programmaleider, het hoofd techniek en de verkoopleider. Daarnaast wordt een aantal tijdelijke contracten niet verlengd. In totaal gaat het volgens Groenendijk om tien fte, waarvan 3,5 fte overblijft. Daarbij gaat het om twee journalisten voor de nieuwe gemeenschappelijke nieuwsredactie, een secretariaatsmedewerker en een vrijwilligerscoördinator (halve fte).

Mediawethouder Arriën Kruyt laat via zijn woordvoerder Vonk weten blij te zijn dat Omroep Amersfoort gaat samenwerken met RTV Utrecht. ,,Deze intensieve samenwerking is wat de wethouder en het college altijd al wilden. Het voldoet aan wat we willen met de lokale omroep.’’

Volgens de woordvoerder vindt Kruyt dat de lokale omroep wel degelijk toekomst heeft. ,,Zeker als je kijkt naar hoe Omroep Amersfoort zich onderscheidt van anderen. De samenwerking tussen studenten van het ROC, vrijwilligers en professionals bij Omroep Amersfoort is een goede basis voor de toekomst’’, aldus woordvoerder Anja Vonk.

Na de ontslagronde blijft van Omroep Amersfoort een kleine kernorganisatie over. Groenendijk: ,,De reclameverkoop wordt uitbesteed, daarover zijn we in gesprek met RTV Utrecht. En ook de techniek wordt voor een deel door een externe partij verzorgd.”

Volgens de directeur van Omroep Amersfoort zouden op het vlak van techniek ontslagen medewerkers nog iets voor de omroep kunnen betekenen. Daarbij doelt hij op het hoofd techniek. Die medewerker heeft een eigen bedrijf en kent als geen ander de technische omgeving van de omroep.

Groenendijk erkent dat de maatregelen voor het personeel van de omroep heel hard zijn. ,,Dit hebben ze niet verdiend”, benadrukt hij. ,,Ze hebben heel hard gewerkt en hebben ook heel veel eigen tijd in de omroep gestoken. Dat het zo is gelopen lag niet aan hen, maar de ambities waren te groot ten opzichte van het beschikbare geld. We voelen ons dan ook verplicht ons uiterste best te doen een andere functie voor hen te vinden.” Binnen RTV Utrecht is vooralsnog geen plaats voor hen.

De nieuwsredactie zal ook het internet, teletekst en de radio van Omroep Amersfoort verzorgen. Alle niet aan nieuws gerelateerde radio- en televisieprogramma’s zullen volgens Groenendijk worden gemaakt door de vrijwilligersorganisatie van de omroep, die momenteel uit zo’n vijftig medewerkers bestaat. ,,Er is ruimte voor nieuwe initiatieven op het gebied van radio en televisie.”

Groenendijk verwacht dat de samenwerking geen gevolgen heeft voor de gemeentelijke subsidie. ,,We gaan ervan uit dat de subsidie van 150.000 euro per jaar gewoon doorgaat en we hebben ook geen aanwijzingen dat dat gaat veranderen. De nauwere samenwerking met RTV Utrecht was bovendien ook één van de subsidievoorwaarden van de gemeente.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie