‘Tijdelijk geluidsscherm Schuilenburg’

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

Om de doorstroming op de A28 te verbeteren wil RWS de Rijksweg verbreden. Dan is RWS verplicht maatregelen te nemen tegen geluidsoverlast en de uitstoot van schadelijke stoffen. Waar er bij de bouw van woningen in Vathorst hoge geluidsschermen langs de weg zijn gebouwd, ontbreken deze bij de bestaande bebouwing in Schuilenburg en Dorrestein. Dat komt omdat er destijds andere normen golden.

Stichting A28 Duurzaam vindt maatregel begin AMERSFOORT - ‘Een tijdelijke en toonbare geluidswering’ langs de A28 tussen Leusden Zuid en Knoopunt Hoevelaken. Dat wil het college van B en W in afwachting van een definitieve oplossing. Rijkswaterstaat (RWS) gaat in 2010 plus- en spitsstroken aanleggen en moet geluidswerende voorzieningen plaatsen langs de A28 in Schuilenburg en Dorrestein. De Stichting A28 Duurzaam pleit voor overkapping van de A28 tussen Valleikanaal en de Barneveldse beek en ziet een geluidswering als een eerste stap . ,,We hopen dat we snel verdergaan en dat het niet tot een vertraging leidt’’, reageert voorzitter Fred Polhout.

door John Spijkerman

Wethouder Luchtenveld gaat ervan uit dat de geluidswerende maatregelen van Rijkswaterstaat (RWS) bedoeld zijn voor de korte termijn. Op de langere termijn moet er een duurzame maatregel komen. B en W willen daarover een convenant sluiten met RWS. De definitieve inpassing van de A28 wordt bepaald in de Planstudie Knooppunt Hoevelaken. Daarin wordt gewerkt aan definitieve oplossingen om het woon- en leefklimaat langs de A28 te verbeteren. De verwachting is dat er op zijn vroegst in 2015 wordt begonnen met werkzaamheden aan het knooppunt Hoevelaken. ,,We willen nu een geluidswering die tijdelijk en toonbaar is’’, zegt wethouder Luchtenveld. Hij denkt aan een oplossing voor een periode tussen de 5 en 7 jaar. De geluidsschermen mogen toekomstige duurzame oplossingen niet verhinderen, vindt Luchtenveld. ,,We willen goede afspraken maken. Over de precieze formuleringen zijn we nog in gesprek met RWS.’’ In het kader van de planstudie Knooppunt Hoevelaken kan vervolgens worden gekomen tot verdergaande, innovatieve en duurzame oplossingen. Een overkapping zoals voorgesteld door de Stichting Amersfoort Schuilenburg A28 Duurzaam is wat het college betreft niet van de baan.,,Een overkapping is voor de korte termijn niet mogelijk, kostbaar maar niet uit beeld,’’ zegt de wethouder.

De Stichting A28 Duurzaam stelt dat geluidsschermen geen nut hebben voor bijvoorbeeld flatbewoners in Schuilenburg. Zij blijven last houden van geluidsoverlast en fijnstof. Overkapping van de A28 tussen het Valleikanaal en de Barneveldse beek kan de luchtkwaliteit verbeteren en de fijnstofbelasting verminderen. ,,Het is positief dat men erkent dat er sprake is van problematiek. Maar het stemt somber als het leidt tot afstel of uitstel.’’ vindt voorzitter Polhout van de stichting A28. Hij ziet geluidschermen als een eerste stap en wil samen met de gemeente optrekken om te komen tot een duurzame oplossing. Volgens Polhout kan de fundering die nodig is voor de geluidsschermen ook worden gebruikt voor de overkapping. Dat werkt kostenbesparend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie