Literaire lunch met Guido de Wijs

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Guido de Wijs is onder meer bekend als presentator, tekst- en liedjesschrijver, onder andere van het feestlied ‘Amersfoort 750 jaar’. Als columnist schrijft Guido over het wel en wee in Amersfoort. Wat heeft hij met de stad? ,,Ik woon er vanaf 1967 en ik heb er álles mee. Waardoor ik geïnspireerd word? Leuk dat je het woord ‘inspiratie’ gebruikt, mijn antwoord is: de stad heeft mij álles gegeven. Ik heb creatieve therapie gedaan op Middeloo en werd later dramatherapeut. Ik weet nog dat ik, toen ik in Amersfoort medisch gekeurd en psychologisch getest moest worden, bij de Koppelpoort kwam en dacht: dat dit bestaat. Wat een stad is dit.”

door Ellen de Jong

Guido schrijft over allerlei actuele zaken maar vooral de kunstzinnige sector heeft zijn belangstelling. ,,We hebben in Amersfoort veel mensen op de juiste plaats zitten, kijk bijvoorbeeld naar de voorzitter van SLEE, Adri Bayens en de directeur van Theater De Lieve Vrouw, Matti Austen. Ik kan er nog veel meer noemen en het leuke is dat je die ook overal tegenkomt. “

,,Als de stier van Thijs Trompert wordt ontmanteld, kom je Arriën Kruyt tegen. Dat is alleen maar inspirerend want hij kan ongelooflijk goed speechen. Naar mijn idee is hij wethouder van kúnst, cultuur is zo’n raar begrip, cultuur is alles, ook dat wij hier zo zitten, kunst is iets anders. Hij zegt niet alleen dat hij betrokken is bij de stad, hij ís het ook.”

Als ik naar mankementen in de stad vraag, zegt Guido: ,,Er zijn plekken die pijn doen aan je ogen. Een van de ergste dingen is de Zonnehof, dat is een verloren plein. Waar niemand zich om bekommert. En het Eemplein waar niets meer gebeurt. Daar kunnen ze het beste een park van maken met gezellige bankjes met uitzicht op de haven want die haven is prachtig.”

Guido fietst veel door de stad en omgeving en kijkt goed rond. ‘Schrijven is kijken.’ Op de bijeenkomst van SLEE trakteert Guido het publiek op liedteksten en columns. Uit zijn bundel ‘Leuke stukjes’, een verzameling columns vanaf 1998 tot vorig jaar, kiest hij wat klassiekers, maar hij zal ook een aantal nieuwe columns ten gehore brengen.

Guido’s cabaretmaatje Antoine van Roemburg waarmee hij recent optrad tijdens ‘Gluren bij de buren’ in de Nieuwstraat, maakt de composities op de teksten, die Guido schrijft. ,,Mijn liedteksten”, zegt Guido met nadruk, ,,moeten goed in ‘t gehoor liggen - ik zing ze ook allemaal, alleen bij SLEE niet, dat wil ik de mensen niet aandoen - én ze moeten rijmen. Ik ben absoluut niet van de vrije versvorm, maar van het kader. Het kan niet strak genoeg. Er mag geen lettergreep teveel instaan, alle coupletten moeten qua structuur hetzelfde zijn en het refrein moet ook goed van structuur zijn. De zinnen mogen niet onevenredig lang zijn, het is hard ploeteren. Schrijven is niet alleen kijken.”

u Zondag 17 januari, 12.00 tot 15.00 uur in De Observant, Stadhuisplein 7. Reserveren noodzakelijk bij Marijke Kuijten: 033 - 4610684. Bij voorkeur m.kuijten@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie