‘Binnenstad wordt niet autoluw’

16 december 2009 om 00:00 Nieuws

Een raadsmeerderheid van Jouw Amersfoort, PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie stemde in oktober vóór het opheffen van parkeerplaatsen aan het Spui, het Havik en de Kortegracht. CDA, VVD en BPA waren tegen. ,,Het gaat om veertig vergunningplaatsen en twaalf betaalde plekken’’, vertelt gemeentewoordvoerder Wieneke Friedel. Zij denkt dat de parkeerplekken nog vóór de verkiezingen worden opgeheven. Mensen die al een vergunning hebben, raken hem niet kwijt, maar vergunningen die nu bijvoorbeeld na een verhuizing worden ingeleverd, worden voorlopig niet vervangen. De gemeente denkt nog na over een financiële compensatie.

Actie tegen opheffen van parkeerplekken BINNENSTAD - Binnenstadbewoner Jeroen Miltenburg is tegen de autoluwe binnenstad van de gemeente. ,,Het wordt helemaal niet autoluw. Er verdwijnen alleen maar parkeerplaatsen.’’ Hij voert een handtekeningenactie tegen het raadsbesluit van oktober vóór het opheffen van 52 parkeerplaatsen aan het Spui, het Havik en de Kortegracht. Een reclamebureau heeft voor Miltenburg een flyer gemaakt die verspreid wordt onder binnenstadbewoners.

door John Spijkerman

Uit een gemeentelijk onderzoek onder 700 Amersfoorters blijkt dat de meerderheid vóór een autoluwe binnenstad is. Onder binnenstadbewoners en ondernemers is er weinig draagvlak. Zij zijn in meerderheid tegen het opheffen van parkeerplaatsen. Jeroen Miltenburg vindt dat de stem van de binnenstadbewoner hier zwaarder mag wegen dan die van alle Amersfoorters. ,,Iedereen die in Vathorst woont, heeft er natuurlijk geen probleem mee als de binnenstad autoluw wordt. Maar stel dat de gemeente besluit heel Vathorst autoluw te maken, dan zou die hele wijk op z’n kop staan.’’ Miltenburg is bang dat de gemeente stukje bij stukje het resterende aantal parkeerplekken zal verminderen, zonder elders voor compensatie te zorgen. En binnenstadbewoners die slecht ter been zijn, worden de dupe van het opheffen van parkeerplekken. Bovendien is er geen duidelijkheid over financiële compensatie voor bewoners die geen parkeerplek meer hebben.

,,De gemeente gebruikt drie onjuiste argumenten voor het opheffen van de parkeerplekken’’, weet Miltenburg. ,,Het zou leiden tot meer leefbaarheid, een versterking van het kernwinkelgebied en een aantrekkelijker looproute naar het Eemplein.’’ Maar volgens hem neemt de leefbaarheid voor binnenstadbewoners helemaal niet toe. ,,Het leidt alleen maar tot meer overlast. Het kernwinkelgebied wordt niet versterkt, want op de Kortegracht, het Spui en het Havik zijn geen winkels. Bovendien zal de realisatie van het Eemplein nog wel even op zich laten wachten. Nu wordt de druk op de resterende parkeerplaatsen alleen maar groter. Er is niet gekeken naar alternatieven.’’ Zelf ziet hij veel meer in een combinatie van vier verzinkbare palen op toegangswegen naar de binnenstad en een pasjessysteem voor binnenstadbewoners. ,,Dan maak je het echt autoluw en heb je een veel groter draagvlak.’’

u Miltenburg hoopt op steun voor zijn petitie op www.Axci.nl/tegenautoluw. Info: TegenAutoluw@Ziggo.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie