Spetterende start ijsbaan (+ video)

7 december 2009 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Met toespraken, een krachtige openingshandeling en een wervelende ijsshow is vrijdagmiddag de ijsbaan op het Lieve Vrouwekerkhof geopend. Een maand lang, tot en met 3 januari volgend jaar, kan dagelijks worden geschaatst op de ijsbaan, die voor de zesde keer tot stand is gekomen dankzij de Stichting Kerst in Amersfoort.

door André van der Velde

Twee kinderen trappelen van ongeduld tijdens de toespraak van bestuurslid Thomas Kruip van Kerst in Amersfoort. Met de schaatsjes onder gebonden willen ze eindelijk het ijs op. Nadat wethouder Gert Boeve (Economische Zaken) er op gewezen dat een ijsbaan in een binnenstad gedurende drie weken gemiddeld 50.000 bezoekers trekt die tussen de 21 en 35 euro uitgeven, is het woord aan Kruip. De ijsbaan maakt dit jaar voor de eerste keer deel uit van Wintertijd, iets dat de eigenaar van café De Karseboom ertoe brengt een vergelijking te maken met een kerstboom. ,,De ijsbaan is de boom, die 50.000 bezoekers trekt. Voor de lichtjes zorgt Lumineus Amersfoort, voor de muziek Festival Etcetera en in Dierenpark Amersfoort is een prachtige levende kerststal te zien."

Kruip looft de 300 vrijwilligers die de ijsbaan ,,in hun hart gesloten hebben", waaronder twee carnavalsverenigingen, EHBO vereniging St. Joris, de ROC's en de plaatselijke motorclub, die 's nachts voor de bewaking zorgt. Ondertussen is het het jonge tweetal te gortig, maar het moet toch nog even wachten.

Wethouder Boeve verricht vervolgens de openingshandeling door met een bijl een ijsstaaf van een meter lengte door te hakken. Daarna barst de ijsshow van IJstheater los. Op klassieke muiziek zwiert een dame in een sierlijk wit pak over de ijsbaan, gevolgd door onder veel meer een James Bond-koppel op stampende beats.

Na een half uur mogen de twee jonge schaatsertjes - eindelijk - het ijs op. Opperijsmeester Jac Pront kijkt ondertussen tevreden toe. Het ijs is goed, iets dat niet van zelfsprekend is, legt hij uit. ,,Dit is het eerste ijs dat er op ligt, en dat is altijd hobbeltjes ijs. We zijn de afgelopen dagen druk bezig geweest het ijs glad te krijgen en dat is mooi gelukt." Pront krijgt dit jaar steun van vier andere ijsmeesters, die speciaal een opleiding hebben gevolgd. ,,We moeten continu inspelen op de weersomstandigheden. Als het buiten vriest, krijg je bijvoorbeeld lucht onder het ijs. Als je daarop schaatst, gaat het ijs kapot. Als het daarentegen regent, krijg je bubbeltjes ijs. Om dat te voorkomen passen we de temperatuur van de 'koelkast', het buizensysteem onder de ijsbaan steeds aan."

Pront heeft ten opzichte van vorig jaar een aantal verbeteringen doorgevoerd. ,,Een van de grootste problemen was het schaafijs", legt hij uit. ,,Vorig jaar duwden we het weg naar de zijkanten, maar na afloop moest ik een shovel laten komen om enorme brokken ijs weg te laten halen. Dit jaar hebben we dat probleem niet door een eigen vinding", lacht hij, terwijl hij naar een langwerpig gat in een hoek van de ijsbaan wijst. ,,Daar gaat het schaafijs doorheen. Het komt dan in een bak van de Rova met daarin een verwarmingselement. Zo hebben we geen last meer van schaafijs."

Meer informatie op www.kerstinamersfoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie