Subsidie voor Roze Week

2 december 2009 om 00:00 Nieuws

Amersfoort is door de landelijke stichting Roze Zaterdagen uitgekozen om de Roze Zaterdag 210 te organiseren. Tijdens de week voorafgaande aan die zaterdag vinden allerlei activiteiten plaats op het gebied van cultuur, educatie en sport. Deze evenementen passen volgens het college van b. en w. volledig binnen het gemeentelijke beleid om de sociale acceptatie van homoseksuelen in Amersfoort te verbeteren.

Keiroze hekelt kleingeestigheid van de BPA AMERSFOORT - Om de sociale acceptatie van homoseksualiteit te vergroten, verleent de gemeente Amersfoort een subsidie van 50.000 euro aan de Stichting Keiroze. Deze organiseert volgend jaar van 19 tot en met 25 juni de Roze Week, die op zaterdag 26 juni wordt afgesloten met de Roze Zaterdag. Voorzitter Anya Wiersma is blij met het bedrag. Dat de BPA, als enige politieke partij kritiek heeft geuit op de subsidie, verbaast haar niets.

door André van der Velde

Het besluit van het college om 50.000 euro uit te trekken voor ondersteuning van de Roze week en Roze zaterdag heeft op de website van De Stad Amersfoort een discussie losgemaakt. In een ingezonden brief stelt de BPA dat het niet te verdedigen is dat de gemeente de evenementen ,,zwaar subsidieert, terwijl op welzijnsterrein fors zal worden gesnoeid op activiteiten voor met name ouderen.” De partij zegt niets te hebben tegen een homofeest, maar stelt niet te begrijpen waarom ,,de Amersfoortse belastingbetalers de Gay Parade op Roze Zaterdag moeten subsidiëren.”

PvdA-raadslid Edwin Hinloopen heeft daarop stevig gereageerd. Hij wijst er op dat de tolerantie jegens homo’s en lesbo’s de laatste jaren sterk is afgenomen. ,,De PvdA vindt het van het grootste belang dat we hiertegen stelling nemen. Dat we pal staan voor een samenleving waarin homo’s en lesbo’s zich 100 procent thuis, veilig en vrij voelen.”

Voorzitter Anya Wiersma van Keiroze zegt in een reactie op de discussie zich niet te verbazen over het standpunt van de BPA. ,,Ik had niet anders van ze verwacht”, stelt ze. ,,Het is grappig dat de BPA nu pas reageert, ze hadden dit standpunt al kunnen innemen in het voorjaar, tijdens de behandeling van de kadernota. Ze hebben liggen slapen.” Wiersma noemt de BPA-redenering krom. ,,Ze vergelijken verschillende zaken met elkaar: welzijn wordt gekort, en daarom zou Keiroze geen geld moeten krijgen. Dat begrijp ik niet. Het geld is bedoeld voor veiligheid, emancipatie en integratie.”

Volgens Wiersma heeft de BPA geschoten op een heel makkelijk doelwit. ,,De ongefundeerde kritiek getuigt van de kleingeestigheid van de BPA. En nu worden de Roze Week en Roze Zaterdag afgedaan alsof we alleen maar feestvieren. Dat is juist niet het geval. Er worden debatten gevoerd, lezingen gegeven, films vertoond en op zaterdag is er natuurlijk de parade, waarbij we homoseksualiteit vieren en laten zien dat wij er ook mogen zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie