‘Dorst, kunst op de fles’ in Flehite

2 december 2009 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Een typisch Amersfoortse traditie is al weer voorbij. Afgelopen vrijdag werd de vijftiende en laatste fles Amersfoortse graanjenever met een door een Amersfoortse kunstenaar ontworpen etiket gepresenteerd. Ter gelegenheid daarvan is in Museum Flehite de expositie ‘Dorst, kunst op de fles’ georganiseerd. Deze is te zien tot en met 10 januari 2010.

door André van der Velde

,,Het is mooi geweest”, licht directeur Emiel Scheerder van drankengroothandel Scheerder zijn besluit toe. ,, Ja, sommige mensen reageerden dat een mooie traditie om zeep is geholpen. Dat is misschien wel waar, maar op het hoogtepunt moet je stoppen.”

De grootvader van Emiel Scheerder legde ruim 75 jaar geleden de basis van het familiebedrijf door met een kar met eet- en drinkwaren langs militairen in het veld te trekken. Al snel volgde een limonadefabriek en ook alcoholhoudende dranken deden hun intrede, waaronder Amersfoortse graanjenever. Het bedrijf ontwikkelde zich verder en ontstond er ruimte voor kunst. Op initiatief van Emiel Scheerder werd jaarlijks een kunstenaar uitgenodigd een bijzonder kunstwerk te ontwerpen voor een etiket met jaartal voor de jeneverfles.

Tal van Amersfoortse schilders, beeldhouwers, vormgevers en een fotografe hebben de afgelopen vijftien jaar een bijdrage geleverd. Daarbij gaat het om Henk van den Bosch, Jaap Jaquet, Syb Tadema, Yousif Abadi, Gert van Reenen, Toon Tieland, Marian Dessing, Conny Meslier, Marijke Vijfhuizen, Armando, Michiel Jansen, Knikov, Emile van der Kruk en Margo Huisman.

Het ontwerp voor het laatste etiket is gemaakt door Thijs Trompert (van de stier op de rotonde bij De Kamp). ,,Hij heeft een heuse jenevermachine ontwikkeld”, zegt Scheerder met trots. ,,Ieder jaar was ik weer verrast door het ontwerp. En waar ik heel trots op ben is dat we zowel jonge getalenteerde kunstenaars hebben gehad als grootheden als Armando en Toon Tieland.”

Afgelopen vrijdag vond dus de allerlaatste Amersfoortse jeneverparty plaats. Traditiegetrouw werd de eerste fles overhandigd aan de burgemeester. Zij maakte vervolgens een prachtig gebaar. ,,Burgemeester Van Vliet bood die fles vervolgens mijn vader aan. Dat vond ik heel erg bijzonder. Hij is de oudste nog levende telg van de familie Scheerder en ik ben onder zijn paraplu in het bedrijf gekomen. Dat voelde de burgemeester heel goed aan”

Ter gelegenheid van het laatste ontwerp benaderde Scheerder directeur Gerard de Kleijn van Amersfoort in C. ,,Hij bood Museum Flehite aan om de etiketten tentoon te stellen. Maar”, vervolgt Scheerder enthousiast. ,,Wat helemaal te gek is, is dat het veel meer geworden is dan alleen dat. Alle vijftien kunstenaars exposeren ook actueel werk. Zo is het een heel mooie en veelzijdige tentoonstelling geworden. Absoluut een bezoek waard.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie