In de rij voor de Mexicaanse griepprik

18 november 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Enkele tienduizenden Amersfoorters in de zogenoemde risicogroepen hebben zich de afgelopen week laten inenten tegen de Mexicaanse griep. Bij diverse huisartsenposten in Amersfoort kregen Amersfoorters hun eerste vaccinatie toegediend. Bij huisartsenpraktijk Snouckaertlaan stond woensdagmiddag een niet aflatende lange rij mensen te wachten op een prikje.

door André van der Velde

De huisartsen Bruno van Santvoort en Ed Verburg hadden 1200 mensen uit hun praktijk aangeschreven om zich tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1), beter bekend als Mexicaanse griep, te vaccineren. Daarbij ging het om 65-plussers en personen die tot de risico-groepen behoren, zoals mensen met luchtweg- en longproblemen, suikerziekte en hartproblemen. Aan die oproep is massaal gehoor gegeven, zo blijkt woensdagmiddag tussen 13.30 en 17.30 uur.

De sfeer is ontspannen in de rij, gezellig bijna. ,,Ik ben niet zo gecharmeerd van prikken, daar ben ik heel eerlijk in", zegt de 68-jarige mevrouw Van der Heijden die samen met haar echtgenoot geduldig staat te wachten, ,,maar het is wel heel belangrijk. We hebben twee kleinkinderen die tot de risicogroep behoren en we willen hen natuurlijk niet aansteken."

De wachttijd van een kwartiertje valt mee, constateert Fred Schuling (68). De griepepidemie baart hem niet veel zorgen. ,,Je krijgt zoveel informatie via de krant en televisie, maar ik houd me vast aan de medische kennis die hier gewoon op orde is. Ik laat me dus niet ontmoedigen."

Het zijn vooral oudere mensen die een prik komen halen. Maar zo nu en dan is er ook een kind, zoals Sanne Guliker (7), die net aan de beurt is geweest. ,,Ze had wel wat kriebels vooraf, maar het viel gelukkig allemaal mee", zegt moeder Miranda, terwijl ze een tedere blik op haar dochter werpt. ,,Straks krijgt ze nog een kleinigheidje van ons als beloning."

Binnen in de huisartsenpraktijk is een prikteam van negen man continu in de weer. Er komt ook veel bij kijken voordat de prik kan worden toegediend: van de administratie tot het klaarmaken van de spuit. ,,Het was heel fijn dat we hulp van twee vrijwilligers van het Rode Kruis hadden", blikt Van Santvoort een dag later terug. ,,Zij hebben de vaccins opgetrokken uit de containers, waaruit tien spuiten kunnen worden gevuld. Bij de gewone griepprik krijg je altijd kant-en-klare spuiten, maar bij dit vaccin is dat niet het geval."

De huisarts kijkt terug op een geslaagde dag. ,,Het was een drukte van belang. We hadden in de loop van de middag wel een dip verwacht in het aantal mensen dat zou komen, maar de lange rij werd niet kleiner." Volgens hem zijn totaal zijn zo'n duizend mensen gekomen. ,,Onder hen ook zwangere vrouwen. Die mochten komen, maar hadden we niet aangeschreven." Begin december zal het hele tafereel zich herhalen. ,,Op 8 december komt de hele club weer terug voor de tweede ronde. Pas na twee prikken hebben mensen voldoende bescherming", aldus Van Santpoort.

Volgende week start ook de vaccinatie van zorgpersoneel en vanaf 23 november gaat de GGD kinderen van 6 maanden t/m 4 jaar en huisgenoten van baby's tot 6 maanden vaccineren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie