'Geitenboerderij Breevoort Q-koorts vrij'

13 november 2009 om 00:00 Nieuws

HOOGLAND - Op geitenboerderij Breevoort aan de Slaagseweg in Hoogland-West zijn deze maand alle zevenhonderd geiten voor de tweede keer ingeënt tegen Q-koorts. ,,Ons bedrijf is helemaal Q-koorts vrij", zeggen eigenaren Jos en Cindy Tolboom.

door André van der Velde

De twee eigenaren besloten afgelopen zomer zich op te geven voor vrijwillige inenting van hun veestapel. ,,We kregen in juni/juli een brief van het ministerie van Landbouw met de mededeling dat we onze geiten konden inenten zodra er entstof zou zijn. Dat besloten we te doen" aldus Cindy Tolboom. ,,We willen er niet verantwoordelijk voor zijn dat mensen in onze omgeving, in de stad ziek worden."

Een maand geleden vond de eerste inentingsronde plaats op De Breevoort. ,,Toen zijn ook bloedmonsters genomen en daaruit bleek dat hier geen Q-koorts is." Inmiddels is de tweede inentingsronde ook achter de rug. ,,Net als bij de Mexicaanse griep, zijn twee inentingen nodig."

Afgelopen week hebben de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid bekendgemaakt dat alle drachtige schapen en geiten op met Q-koorts besmette bedrijven zullen worden geruimd. Die bedrijven bevinden zich met name in Brabant en Limburg. Het ministerie van Landbouw wil vooralsnog geen namen bekend maken van de besmette bedrijven, waardoor het onduidelijk is bij wie wel en bij wie niet de Q-koorts is vastgesteld.

Ook al is het bedrijf van de familie Tolboom Q-koorts vrij, de maatregelen gaan hen aan het hart. ,,Dit doet erg zeer", aldus Cindy Tolboom. ,,We leven mee met onze collega-geitenboeren waarvan de bedrijven geruimd worden. Ik moet er niet aan denken dat dat hier had moeten gebeuren. Een deel van je inkomen wordt dan gewoon weggehaald, dat is heel heftig. En je moet maar afwachten of en in hoeverre dat wordt vergoed."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie