Stuk ‘Oog om oog’ in De Flint

11 november 2009 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - ‘Een man wacht in een Amerikaanse gevangenis op zijn terechtstelling. Hij ontkent zijn aandeel in het misdrijf. Wanneer een vrouw ingaat op zijn verzoek voor geestelijke bijstand gebeurt er iets onomkeerbaars. Haar onvoorwaardelijke liefde brengt zijn denkbeelden aan het wankelen en voor het eerst durft hij zijn leven onder ogen te zien. Terwijl er tussen hen een bijzondere verwantschap groeit reageren de gemeenschap en de nabestaanden vol onbegrip en woede op haar hulp aan de crimineel. Heeft iedereen wel recht op liefde?’

Tekstschrijver Marcel Otten liet zich inspireren door het boek ‘Dead man walking’ dat ook verfilmd werd.

Linda van Dyck speelt de rol van de non, Victor Löw die van de moordenaar, de ouders van het slachtoffer worden gespeeld door Lieneke Le Roux en Reinier Bulder.

Reinier vertolkt tevens de rol van de gevangeniskapelaan. Reinier: ,,Het stuk speelt zich voor ‘t grootste deel af in de gevangenis waar de kapelaan normaal gesproken die mensen voor zijn rekening neemt en dan komt er ineens een non op eigen houtje tussendoor fietsen en begint op haar manier met deze ter dood veroordeelde te communiceren. En dat is zeer tegen de zin van deze man want hij voelt zich gepasseerd. Wat de rol van mij als vader en die van Lieneke als moeder betreft: door de stress van de verschillende manieren van verwerken van het verdriet komt ons huwelijk in een crisis terecht en wij scheiden zelfs. Wij zitten vol wrok en haat, ik eis dat de man op de stoel komt, hij moet gewoon dood, punt uit. Dat is mijn insteek. Aan het eind van het stuk raak ik toch aan ‘t twijfelen omdat ik erachter kom - en dat is het meest centrale thema, in ieder geval van mijn rol - dat als je niet op een of andere manier met je verdriet aan de slag gaat je niet meer verder kunt met je leven. De doodstraf lost dan niets op, je blijft met een probleem achter.

Wat we erg fijn vinden is dat het publiek na afloop van de voorstelling blijft doorpraten over de inhoud omdat ze vooral gegrepen zijn door het thema, dat is niet alleen maar zwaar is. Fantastisch om die vervoering van de mensen na het spelen mee te maken.’’

Reinier wil daarna nog even kwijt ,,dat het stuk in ‘t kort gaat over de kracht van de liefde, zuster Helen Prejean wordt het hele stuk door bedolven onder haat, ook van de ter dood veroordeelde jongen zelf. Helen doet halverwege het stuk iets wat hem niet bevalt en dan wordt zij werkelijk begraven onder zijn haat. En de ouders van het slachtoffer haten haar ook omdat uitgerekend een non die jongen verdedigt. Voor de kapelaan is haat een te groot woord al heeft hij ook zo zijn bezwaren. In ieder geval wordt de non van alle kanten beschoten en beschimpt dat ze verkeerd doet en toch gaat ze door. Het enige wapen wat ze heeft is de liefde, en dat is echt het grote thema van het stuk!’ Reinier beklemtoont vol vuur: ‘Niet zozeer wel of niet de doodstraf, maar de kracht van de liefde.”

Regie Ignace Cornelissen

u woensdag 18 november in De Flint, 20.15 uur. Reserveren 033 - 4229229.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie