Deel bezuinigingen teruggedraaid

11 november 2009 om 00:00 Nieuws

De raadsvergadering begon met een actie van de SP. De partij hekelde het feit dat alle raadsleden een VIP-pas hadden ontvangen om culturele activiteiten te kunnen volgen in het kader van Amersfoort Wintertijd. Volgens de SP zijn de kaarten ongerijmd in een periode van bezuinigingen. Fractievoorzitter Bets Beltman overhandigde burgemeester Albertine van Vliet tien VIP-passen die verontwaardigde raadsleden bij haar hadden ingeleverd.

Matchpoint en De Lieve Vrouw ontspringen dans AMERSFOORT - De gemeenteraad heeft dinsdagavond de voorgestelde bezuinigingen op Theater De Lieve Vrouw en Matchpoint teruggedraaid. Voor De Lieve Vrouw betekent dat dat een bezuiniging van 40.000 euro van de baan is. En voor Matchpoint dat de halvering van de structurele subsidie van 50.000 euro niet doorgaat.

door André van der Velde

Daarna behandelde de raad alle voorstellen die de partijen de afgelopen weken hadden gedaan om de door b. en w. voorgestelde bezuinigingen van 10 miljoen euro structureel, aan te passen.

Wethouder Jelle Hekman accepteerde gelijk een heet hangijzer en zegde toe een accountant te laten kijken naar de stelposten, schattingen van toekomstige uitgaven. ,,Bij veel fracties leeft het gevoel dat er nog enkele miljoenen van af te halen zijn. Dat gevoel heb ik niet, maar met gevoel komen we er niet uit.” De accountant moet nog deze raadsperiode duidelijkheid verschaffen.

Een voorstel van Jouw Amersfoort om niet te bezuinigen op het vervangen van door vandalen gesloopte voorzieningen, werd door een ruime meerderheid aangenomen. Het college wilde zo 50.000 euro besparen, maar volgens de raad kan niet vervangen leiden tot onbegrip. Ook een PvdA-voorstel om niet te bezuinigen op het volkshuisvestingsbeleid werd aangenomen.

Een ruime meerderheid was ook tegen het voorstel van het college om de ontwikkeling van de ABC-scholen niet meer in alle wijken, maar uitsluitend in de prioriteitswijken plaats te laten vinden.

Wethouder Hekman reageerde positief op de voorgestelde wijzigingen, maar voorzag wel twee problemen. ,,Het opschorten van de definitieve besluitvorming over de uitrol van de ABC-scholen, levert een tekort op van een ton. En dat geldt ook voor het niet doorgaan van de bezuinigingen op het gebied van het huisvestingsbeleid.” Om de begroting toch sluitend te krijgen stelde hij daarom een andere dekking voor.

De begroting en de bezuiniging werden vervolgens door het overgrote deel van de raad goedgekeurd. Alleen BPA en de SP stemden tegen.

Burgemeester Van Vliet feliciteerde de raad aan het einde van de vergadering met een ,,fantastische begroting”. Volgens haar is Amersfoort een van de eerste gemeenten waar nu al lastige knopen zijn doorgehakt. ,,De raad heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen om op tijd en adequaat de bezuinigingen op te pakken en die niet voor uit te schuiven met de redenering ‘na ons de zondvloed’”, aldus Van Vliet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie