Geloven met de allerkleinsten

11 november 2009 om 00:00 Nieuws

De doe-, zing-, speel- en luistermiddag is een initiatief van de werkgroep Dopen=Vieren. Elke twee jaar worden voor deze workshop jonge ouders uitgenodigd, die in de afgelopen jaren een kind hebben laten dopen in de Sint Martinus, Sint Joseph, de Herberg of Het Brandpunt. Zij hebben rond de doop een drietal bijeenkomsten bijgewoond ter voorbereiding op de doopviering. Marjon Pander van de werkgroep vertelt: ,,Je kunt ouders in die doopvoorbereiding van alles vertellen over geloofsopvoeding, maar pas in de peuterleeftijd komen de vragen. Van voorgaande keren weten we dat ouders het heel plezierig vinden om met anderen ideeën en gedachten uit te wisselen over dagelijkse rituelen. Meestal kennen ze elkaar oppervlakkig van het schoolplein of de supermarkt. Tijdens de workshop is op een plezierige manier contact mogelijk. De ene ouder heeft een bepaald gebedje voor het eten, de ander bespreekt voor het slapen gaan de mooie dingen van de dag.” Werkgroeplid Mireille Grims vult aan: ,,Het belangrijkste is dat ouders hierover met elkaar in gesprek gaan. Wij schrijven niet voor wat de beste vorm zou zijn. De workshop is niet alleen bedoeld voor ouders die een kind hebben laten dopen, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de geloofsopvoeding van jonge kinderen, tussen pakweg één en vijf jaar. Trouwen in de kerk, dat is voor veel paren nog enigszins vanzelfsprekend. Je kind laten dopen is dat al een stuk minder. Als het aankomt op de geloofsopvoeding van je peuter of kleuter, staan veel ouders met lege handen. Hoe geef je vorm aan alledaagse rituelen, al dan niet vanuit een christelijke achtergrond? Daarvoor biedt deze middag handreikingen.”

AMERSFOORT - Wanneer ga je met je kleine kinderen iets aan geloof doen? Wacht je tot ze naar school gaan of begin je al eerder? En wat doe je dan: de kinderbijbel voorlezen of juist niet? Welke verhalen ga je vertellen? Wanneer ga je samen bidden? Om daar ideeën voor op te doen, is er voor jonge ouders en hun kinderen een doe-, zing-, speel- en luistermiddag op zondag 15 november. door Christl Korzelius

De workshop heeft een inloopkarakter, tussen 15.00 en 17.00 uur staat de deur van De Herberg in Nieuwland open. Voor kinderen is er een plek om te tekenen en te kleuren. Voor ouders is er een boekentafel, er zijn materialen zoals spellen, en ze kunnen een test doen om te achterhalen wat voor geloofstype ze zijn. Ook is er bezoek: Elly van de Wiebelwagen komt een verhaal vertellen en het tekenvrouwtje tekent erbij. Jonge kinderen kennen het tweetal vast van tv.

De werkgroep Dopen=Vieren bestaat uit zeven vrijwilligers plus pastor Edith Vos, die binnen het team van de RK-pastores speciale aandacht heeft voor catechese. Dat is een ander woord voor geloofsopvoeding. De Emmaüskerk biedt jonge ouders driemaal per jaar een bijeenkomst over geloofsopvoeding aan, getiteld ‘Stap voor stap’. In de Herberg is er regelmatig Peuterkerk, bijvoorbeeld weer op 17 januari.

Locatie: De Herberg, Watersteeg 85 in Nieuwland. Aanmelden voor de workshop vooraf is niet verplicht, maar wordt wel op prijs gesteld, via een e-mail aan jacqueline.bart@tiscali.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie