Borra vreest einde subsidie

4 november 2009 om 00:00 Nieuws

Theater Borra kreeg in 2007 een ton subsidie voor de periode tot en met 2010, terwijl voor die periode 160.000 euro was aangevraagd. ,,De huidige subsidie, zeg maar 500 euro per week, is heel minimaal. Daarvan moet je je organisatie doen, publiciteit maken en de artiesten vergoeden”, zegt Willem Borra. ,,Maar op bepaalde plekken, zoals voor de administratie moet je eigenlijk gewoon betaalde krachten hebben. Als we destijds de gevraagde 160.000 euro hadden gekregen, hadden we geen problemen gehad. Maar als je dat bedrag wil, moet je kennelijk 250.000 euro vragen. Zo’n handelsidee is misplaatst, het gaat niet over handel, maar over kunst.”

‘Dit broeinest mag niet verdwijnen’ AMERSFOORT - Willem Borra maakt zich grote zorgen over het voortbestaan van zijn theater op de Hof. Volgens hem wil de gemeente vanaf 2011 geen subsidie meer aan Theater Borra verstrekken, terwijl hij nou juist meer subsidie nodig heeft om verder te kunnen professionaliseren. Cultuurwethouder Arriën Kruyt wil niet op toekomstige besluiten vooruitlopen, maar constateert dat Borra voor volgend jaar wel een duidelijk probleem heeft.

door André van der Velde

Borra stelt meer subsidie nodig te hebben om verder te kunnen professionaliseren. ,,Veel komt nog steeds op Willem Borra aan. Dat betekent 60, 70 uur per week werken en dat is op den duur niet meer haalbaar.” Daarom heeft hij begin dit jaar de te krappe subsidie en de wens om vanaf 2010 meer financiële steun te krijgen, aangekaart bij Cultuurwethouder Arriën Kruyt. ,,Op zijn aanraden hebben we een beleidsplan opgesteld waarin we verzochten om voor 2010 30.000 euro extra en vanaf 2011 jaarlijks 50.000 euro.” Enkele weken geleden kreeg Borra van de gemeente te horen dat hij de subsidie met het oog op de bezuinigingen niet krijgt. ,,Onze aanvragen zijn niet gehonoreerd om budgettaire redenen. Het gaat dus niet om de inhoud, het gaat om het snoeien. Dat was echt schrikken. Dit mag en kan niet. Dit zou funest zijn, dan kunnen we gewoon helemaal niks meer doen en raakt Amersfoort iets heel bijzonders kwijt. Want Theater Borra is een broeinest, een kleinschalig en laagdrempelig theater waar muzikanten en theatermakers elkaar kunnen ontmoeten.”

Wethouder Kruyt wil niet op de zaken vooruitlopen. ,,Wat de subsidie voor de komende jaren betreft, is nog geen besluit genomen. Daarnaar wordt pas volgend jaar gekeken.” Wel erkent Kruyt dat het theatercafé een toegevoegde waarde heeft voor Amersfoort. ,,Ik heb heel veel respect voor Willem Borra, hij is buitengewoon capabel in wat hij doet. Hij haalt heel goede artiesten en groepen binnen, alleen organisatorisch zou het beter kunnen.”

Wat dat organisatorische betreft wringt ook de schoen voor volgend jaar. Volgens Kruyt heeft Borra zijn administratie niet helemaal op orde, waardoor het voor 2010 afgesproken subsidiebedrag mogelijk niet wordt uitgekeerd. Pas als Borra uiterlijk 16 november met een door een accountant goedgekeurd jaarverslag komt, krijgt hij het afgesproken subsidiebedrag.

Willem Borra heeft dat inmiddels toegezegd. ,,Op die datum ligt alles bij de gemeente”, verzekert hij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie