Heimwee Restaurant geopend

14 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

‘Zet mij alvast maar in het grote boek’; wijkbewoner en vaste klant Ruud heeft net een reservatie gedaan bij de 15-jarige Shawnee, die de boeking met een stralende lach aanneemt. Shawnee heeft vandaag samen met vmbo leerlingen Dylan en Bas haar eerste dienst in het Heimwee Restaurant. Shawnee: ,,Ik vind het ontzettend leuk om hier in het Heimwee Restaurant te staan. We leren ontzettend veel zoals de inkoop van de boodschappen, koken en serveren en ook de kassa te bedienen en alle administratie er omheen. Dit is voor mij een goede mogelijkheid om veel horeca- ervaring op te doen omdat ik ook later in de horeca wil werken. Met heel veel werkervaring hier bij het Heimwee Restaurant kan ik straks instromen bij het ROC leerhotel Het Klooster. Ik sta nu nog wel ingeschreven bij het Prisma College maar ik kan hier in De Buitenkans heel veel praktijkervaring opdoen en ook huiswerk maken.“

Vmbo-leerlingen koken en serveren maaltijd à 5 euro RANDENBROEK - Het Heimwee Restaurant opende afgelopen donderdag zijn deuren in leerwerkcentrum De Buitenkans aan de Mozartweg 75a. Voor 5 euro kunnen wijkbewoners hier om de donderdag een 3-gangen menu geserveerd krijgen. Vmbo leerlingen koken en serveren een lekkere en voedzame maaltijd voor een ieder die wil aanschuiven. Wijkwethouder Jelle Hekman opende het wijkrestaurant door het onthullen van een fleurig uithangbord.

door Hans Duijvensz

Chef-kok Lex van Vark kijkt tevreden naar zijn leerlingen:,,Dit is voor veel vmbo leerlingen die niet helemaal goed op hun plek zitten een ideale mogelijkheid om heel veel praktijkervaring op te doen. We werken hier met bepaalde competenties en vaardigheden die ze moeten kunnen. Dat varieert van koken en serveren tot de inkoop doen maar ook een professionele beroepshouding ontwikkelen en communicatieve vaardigheden oefenen. We maken van iedere opdracht een foto die in hun portfolio gaat zodat ze aan het einde van hun leerperiode bij De Buitenkans aan een start kwalificatie voor het ROC- niveau2 komen. Dit leren in de praktijk is een ideale vorm om de schooluitval van de vmbo te voorkomen en alle vmbo’s in Amersfoort werken hier dan ook aan mee.”

Volgens opbouwwerkster Jolande Koelewijn van de SWA is het Heimwee Restaurant vooral een ontmoetingsplek voor de buurt. ,,Het is heel simpel; eten is ontmoeten en weer onder de mensen zijn; je zit hier in een dynamische buurt waar veel gebeurt en buurtbewoners verhuizen maar soms ook geïsoleerd zijn. Door aan te schuiven aan een gezellige lange eettafel kunnen mensen contact maken met buurtgenoten en ook kennis nemen van ontwikkelingen in de wijk. We gaan ook workshops doen, zoals vandaag de workshop patisserie met Harry Mercuur, en we proberen bekende Amersfoorters, zoals de meiden van De Pastinaeck, in een Comité van Aanbeveling op te nemen.”

Het Heimwee Restaurant is vanaf 15 oktober om de donderdag geopend van 18.00 tot 20.00 uur in het pand van De Buitenkans op de Mozartweg 75a. Voor gasten wordt voor 5 euro het driegangen menu geserveerd. Aanmelden 033-4793322. Zie ook www.lwc-debuitenkans.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie