Amersfoorts Pot Still Festival blijft groeien

7 oktober 2009 om 00:00 Nieuws

Het Klooster bevalt drankenhandel Van Wees uitermate goed als locatie voor het Pot Still Festival. ,,De eerste vijf edities vonden plaats in het Van der Valk hotel in Leusden, maar omdat we uit ons jasje groeiden, kozen we vorig jaar voor Het Klooster, een heel prettige plek”, aldus Beek. ,, We blijven ook groeien. Dit jaar hadden we zo’n 1900 bezoekers, misschien gaan we volgend jaar wel over de tweeduizend heen.”

AMERSFOORT - Liefhebbers van gedistilleerd konden het afgelopen weekend hun hart ophalen tijdens het Pot Still Festival in Amersfoort. Uit de hele wereld waren kleine en grotere producenten van de meest uiteenlopende sterke dranken naar Het Klooster getogen om hun producten te laten proeven. Volgens pr-medewerker Jan Beek van de Amersfoortse drankengroothandel Van Wees was de grote hit de Limoncello cream. Maar de veel besproken fles Springbank uit 1919, bleef dicht. door André van der Velde

Tijdens het weekend vonden vier sessies plaats waarbij bezoekers konden proeven van talloze soorten gedistilleerd: cognac, calvados, grappa, rum, jenever en natuurlijk whisky. ,,Er waren 34 standjes met producenten”, licht Beek toe. ,,Heel bijzonder was dat er een rumproducent was uit Martinique met echte toprum. Ook was er een whiskyproducent uit Tasmanië. Dat was voor veel mensen een verrassing, maar in Tasmanië wordt traditioneel veel whisky gemaakt en het is ook erg goed spul.” Andere verrassende producten waren volgens Beek onder meer de thijm- en papaverlikeur van een destilleerderij uit de Provence.

De fles met ‘s werelds oudste whisky bleef zondag echter gesloten. Directeur Han van Wees had zijn eigen fles Springbank uit 1919 ter beschikking gesteld voor een proeverij. Die zou echter alleen opengaan als er dertig liefhebbers waren gevonden die bereid waren elk 1250 euro voor een glaasje neer te leggen. Dat aantal is niet gehaald. ,,Maar we hebben twintig bezoekers uitgeloot die vier hele mooie Springbanks uit de jaren ‘60 gratis en voor niets mochten proeven. En”, vervolgt Beek lachend, ,,ze vonden dat fantastisch.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie