Scenecs groeit naar drie dagen

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

Het filmfestival Scenecs is in 2006 opgericht om jonge cineasten en debutanten een platform te bieden waarop zij hun films - documentaires of fictie - kunnen laten zien. En met succes. ,,We zijn in vier jaar tijd enorm gegroeid en krijgen ook steeds serieuzere producties”, vertelt Tariverdi enthousiast. ,,Dit jaar hebben we 80 inzendingen gekregen, vorig jaar waren het er ruim 60 en voor de eerste editie kregen we destijds slechts 35 inzendingen. Het is dus duidelijk te merken dat steeds meer talentvolle cineasten, maar ook grote producenten ons weten te vinden. Ook maken ze steeds meer van Scenecs gebruik om hun film in première te laten gaan. We hebben nu maar liefst 14 premières.”

Filmfestival biedt nog breder programma AMERSFOORT - Het Amersfoortse filmfestival Scenecs groeit gestaag. De vierde editie van het festival beslaat dit jaar voor de eerste keer drie in plaats van twee dagen. Bovendien wordt dit jaar nog meer de interactie met het publiek gezocht. Dat maakte festivaldirecteur Arya Tariverdi donderdag bekend, tijdens een bijeenkomst in Zandfoort aan de Eem.

door André van der Velde

De uitbreiding van het festival naar drie dagen is volgens Tariverdi een belangrijke verbetering. ,,De winnende films gaan we op zondag 8 november opnieuw programmeren. Zo krijgt het publiek de gelegenheid die films alsnog te zien.”

De vierde editie heeft ook enkele andere nieuwe elementen. Naast de Dutch Golden Stone die aan de prijswinnaars wordt uitgereikt, is dit jaar ook de oeuvreprijs ingesteld. Tariverdi: ,,Die gaan we vanaf dit jaar jaarlijks uitreiken aan een gevestigde filmmaker die een rol van betekenis hebben gespeeld voor jonge cineasten.” Ook krijgen de filmmakers vanaf dit jaar een actievere rol. ,,Zij zullen hun eigen films inleiden, vragen van het publiek beantwoorden en aanschuiven bij de ronde tafelgesprekken.”

Een ander nieuw element is het project “Mijn Wijk!”. ,,Alle inwoners van Amersfoort vragen we hun wijk in het zonnetje te zetten door een korte film te maken over hun woonomgeving. Deze films worden tijdens het festival vertoond. Een aparte jury zal de Gouden Keitjes toekennen aan de beste film.” Coördinator Joop de Keijzer maakt van de gelegenheid gebruik nog een extra oproep te doen. ,,We hebben nu al negen inzendingen, maar dat moet natuurlijk nog veel meer worden.” Opgeven kan via jdekeijzer@scenecs.com.

De groei van het festival leidt volgens Tariverdi wel tot een zwaardere werkdruk. ,,De voorbereiding van het festival kent veel facetten, het is een heel lang proces dat eigenlijk het hele jaar doorloopt. Daarom kunnen we nog flink wat mensen gebruiken, niet alleen voor het bestuur, maar ook tijdens het festival voor de informatiebalie en het begeleiden van bezoekers.”

Overigens is model/actrice Jelena Petrova net als vorig jaar weer het gezicht van het festival. Haar beeltenis als een zwarte Marilyn Monroe in de beroemde opwaaiende jurk-pose, siert onder meer het programmaboekje.

uHet filmfestival Scenecs vindt plaats op 6, 7 en 8 november. Meer info op www.scenecs.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie