‘Handen af van Het Katshuis’

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

,,Belachelijk, Het Katshuis mag niet dicht. Waar kan ik tekenen?” Een bezoeker van winkelcentrum Emiclaer aarzelt geen moment als hij de leden van het WBT Kattenbroek ziet en biedt spontaan zijn handtekening aan.

Gemeente dwingt SWA tot bezuinigingen KATTENBROEK - Het Wijk Beheer Team Kattenbroek heeft afgelopen weekend zo’n 1200 handtekeningen opgehaald tegen de mogelijke sluiting van wijkcentrum Het Katshuis in Kattenbroek. ,,En we gaan voor de 2000”, zegt initiatiefneemster Annika Blankert strijdlustig tijdens een handtekeningenactie op winkelcentrum Emiclaer. ,,De politiek moet luisteren naar dit signaal: handen af van Het Katshuis.”

door André van der Velde

Niet alleen zaterdag op Emiclaer, maar ook tijdens het Dorpsfeest Hoogland werden flyers tegen de beoogde sluiting uitgedeeld en konden mensen met hun handtekening het protest ondersteunen. ,,We hebben de actie afgelopen vrijdag bedacht en hebben meteen flyers gemaakt en een website opgezet”, licht Annika Blankert toe.

Afgelopen woensdag werd bekend dat de Stichting Welzijn Amersfoort (SWA) de gemeente heeft voorgesteld drie wijkcentra, een aantal peuterspeelzalen en alle meldpunten wijkbeheer te sluiten. De SWA moet van de gemeente fors bezuinigen en nam daarbij als uitgangspunt vooral te bezuinigen op gebouwen in plaats van activiteiten. De voorgestelde bezuiniging zou het verlies betekenen van acht tot tien arbeidsplaatsen.

De wijkcentra waar het om gaat zijn behalve Het Katshuis, ook de Tandem en de Sleutel in het Soesterkwartier. Die twee zouden moeten worden samengevoegd en vervolgens worden ondergebracht in een nieuwe voorziening aan de Noordewierweg.

Het WBT Kattenbroek keert zich tegen de sluiting van de wijkcentra en met name van die in hun eigen wijk. ,,Dit is volstrekt waardeloos”, aldus Blankert. ,,Net als de andere buurthuizen, is Het Kathuis een basis sociale voorziening met een heel lage drempel. Heel veel mensen maken hiervan gebruik om elkaar te ontmoeten. Aan zo’n voorziening mag absoluut niet worden getornd. Het geld voor de bezuinigingen moet maar uit een ander potje komen.”

Een argument van de SWA om Het Katshuis af te stoten is dat de wijk is omringd door wijkcentra in Hoogland, Nieuwland en Zielhorst. Bovendien zouden in Kattenbroek zelf Het Pluspunt van Beweging 3.0 en De Lichtkring uitkomst kunnen bieden. Blankert schudt haar hoofd. ,,Je kunt niet zomaar een wijkcentrum vervangen door iets anders. Je moet het laagdrempelig houden. Bovendien is er geen enkel onderzoek naar gedaan. Bij De Lichtkring en Het Pluspunt wist men geeneens van de plannen.”

In oktober zal het college van b en w een besluit nemen over het bezuinigingsvoorstel van de SWA. De handtekeningenactie tegen sluiting van Het Katshuis loopt tot en met dinsdag 13 oktober. Op die dag zullen ze de gemeente worden aangeboden. Tijdens het begrotingsdebat op 3 november zal de gemeenteraad een besluit nemen over bezuinigingsvoorstellen.

uMeer info over de handtekeningenactie op www.kattenbroek.nu.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie