‘Onduidelijkheid over inburgering blijft’

23 september 2009 om 00:00 Nieuws

Volgens de BPA en de VVD heeft het college van b. en w. een eigen interpretatie gegeven aan de gescheiden inburgering, waardoor in de praktijk moslimvrouwen gescheiden het traject kunnen volgen van mannen. De motie riep op gescheiden inburgering te stoppen en kreeg twee weken geleden steun van de SP en het CDA. Omdat toen de stemmen staakten, werd de motie dinsdag opnieuw in stemming gebracht.

Motie BPA/VVD verworpen na ommezwaai CDA AMERSFOORT - Doordat het CDA van inzicht is veranderd, heeft de gemeenteraad dinsdagavond de motie verworpen die de BPA en de VVD hadden ingediend tegen gescheiden inburgeringscursussen in Amersfoort.

door André van der Velde

Nu bleken de stemverhoudingen anders te liggen. Voor het CDA was de motie inmiddels overbodig geworden. Reden daarvoor was een brief van minster Van der Laan, die dinsdag onder de raadsleden is verspreid. Daarin keurt hij de Amersfoortse situatie goed door te erkennen dat er gescheiden klassen kunnen ontstaan, bijvoorbeeld doordat vrouwen vaker kiezen voor een cursus in de ochtenduren. Deze brief heeft volgens het CDA alle ontstane onduidelijkheid weggenomen in combinatie met de erkenning van wethouder Sebastiaan van ‘t Erve dat eerdere communicatie met de minister wat ongelukkig was verwoord.

Nadat de BPA/VVD-motie was verworpen, werd gestemd over een motie van wantrouwen van Jouw Amersfoort. JA-raadslid Pim van den Berg noemde de communicatie van wethouder Van ‘t Erve tegenstrijdig en onbetrouwbaar, een politieke doodzonde.

De JA-motie kreeg alleen steun van de de BPA en de SP. Waar het Van den Berg echter vooral om te doen was, was duidelijkheid te krijgen in wat de gescheiden inburgering precies inhoudt. ,,Dankzij de ommezwaai van het CDA weten de raadsfracties nog steeds niet waar ze aan toe zijn. Principieel gescheiden inburgering wordt bijvoorbeeld niet uitgesloten.”

Wethouder Van ‘t Erve was na afloop van het debat opgelucht. ,,Dit betekent dat we nu eindelijk verder kunnen gaan, de discussie heeft erg lang geduurd. In Amersfoort hebben we geen gescheiden inburgering, ook niet als er klassen ontstaan met alleen mannen of vrouwen. In dat geval is het geen gescheiden inburgering, omdat het zo namelijk niet wordt aangeboden. Ons verhaal staat als een huis."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie