Hockeyheren AMHC winnen

16 september 2009 om 00:00 Nieuws

AMHC dat in Philip Engelkens, Bjorn Kellerman en Daan Jongejan een aantal talenten zag vertrekken (alle drie dit seizoen uitkomend in de hoofdklasse), kende met het aantrekken van een drietal spelers van buiten (Garreld Klaucke, Justin van den Born en Michiel Koppes) en een tweetal spelers die uit de eigen A1 waren doorgestroomd (Sjoerd Vaags en Coen Donders) en in combinatie met de gevestigde orde, een gedegen team dat dit seizoen hoge ogen wil en kan gaan gooien in de overgangsklasse. Dat tegen Groningen de toon moest worden gezet was derhalve duidelijk en van meet af aan ging AMHC vol in de aanval, wat in de zevende minuut dan ook al resulteerde in de eerste treffer van Coen Donders, die de Groninger doelman de bal door de benen speelde. Een vijftal minuten later was het weer raak, waarbij ditmaal strafcornerspecialist Pieter Manden de bal snoeihard binnen sloeg. Een geconcentreerd, scherp aanvallend en goed combinerend AMHC kreeg vervolgens in de slotminuten van de eerste helft nog een tweetal strafcorners, waar echter te slordig mee werd omgegaan en niet resulteerden in uitbreiding van de score. Met een 2-0 voorsprong werd er gerust, waarbij zeker aangetekend dient te worden dat Groningen niet slecht speelde en dat er ook in het tweede deel van de wedstrijd uiterst geconcentreerd gehockeyd diende te worden door de thuisploeg. Onder leiding van de nieuwe AMHC aanvoerder Kevin Jochems (in de plaats van Bo The), trok Amersfoort ook in de beginfase van de tweede helft het initiatief naar zich toe, maar kon een tweetal toegekende strafcorners niet verzilveren of zag zich de weg verspert door de goed keepende Groninger goalie. Een strafbal in de 11e minuut voor Groningen betekende de aansluitingstreffer (2-1) en alle hens aan dek voor AMHC, dat steeds meer onder druk kwam te staan en slechts sporadisch nog tot aanvallen kwam. Uit een van die schaarse aanvalspogingen wist Rijk Vonk in de 20e minuut weliswaar de voorsprong uit te breiden naar 3-1, maar nog geen vijf minuten later sloeg Groningen uit een strafcorner de 3-2 binnen en was de strijd weer open. Een blunder in de Groninger verdediging deed in de 26e minuut de bal bij Rick Dijxhoorn komen die genadeloos afstrafte en AMHC naar het leek op een veilige 4-2 voorsprong zette.

Winst tot in de laatste minuten onzeker AMERSFOORT - In de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen deden de hockeyheren van AMHC resultaattechnisch gezien goede zaken. Het team van coach Peter Jonker versloeg het taaie Groningen op het eigen sportpark Birkhoven weliswaar met 4-3, maar moest in de slotminuten van de wedstrijd verdedigend tot het uiterste gaan om niet alsnog de punten te hoeven delen.

Maar zoals zo vaak het geval, zat het venijn in de staart. Groningen zette in de laatste minuten nog eenmaal goed aan en slaagde er zowaar in om de stand naar 4-3 te tillen. In een alles of niets poging en met de nodige ‘power play’ dwong Groningen AMHC in de slotfase tot verdedigen en was het aan Amersfoort goalie Colin Lee te danken dat de 4-3 op het bord bleef staan en dat de eerste twee punten een feit waren. Een verdiende overwinning waarbij sterke momenten werden afgewisseld met teveel slordigheden.